ßßß
Składniki:20 dag żółtego sera (np:ementaler)1 szklanka śmietany3 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki)2 łyżki masła1 łyżka mąki2 łyżki soku z cytrynynatka pietruszkigałka muszkatołowasólpieprzkilka kromek czerstwej bułkiWykonanie:Żółty ser ścieram na tarce jarzynowej. W rondlu roztapiam masło, wsypuję mąkę i robię zasmażkę, uważając by się nie zrumieniła. Delikatnie wlewam bulion przez cały czas mieszając i gotuję ok 5 min. Dodaję śmietanę, lecz nie dopuszczam do wrzenia. Dodaję utarty ser i ogrzewam, przez cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Doprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.Bułkę kroję w drobna kostkę i rumienię na suchej patelni. Zupę nalewam w talerze dodaję grzanki, posypuję natką pietruszki i gotowe.
SMACZNEGO!