ßßß
Cookit - przepis na "Cycki murzynki" - w wersji bananowej
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
"Cycki murzynki" - w wersji bananowej
Składniki
Margaryna
Cukier puder
Jajko
Mąka
Musli
Soda oczyszczona
Przyprawy
Suszona żurawina
Banan
Wiórki kokosowe
Śmietana kremówka
Śmietanfix
Śmietana
Cukier
Żelatyna
Woda
Kakao
Biszkopty
Wódka
Rodzynki
Wykonanie
To ciasto zapewne każdy z Was zna :) Zarówno wygląd jak i smak wbija się w pamięć.Zazwyczaj robiłam wersję
kokosową
, tym razem jednak zdecydowałam się na krem i ciasto
bananowe
. Zdecydowanie wolę tą wersję :)
Składniki:20 dag
margaryny
2 szklanki
cukru pudru
3
jaja
2 szklanki
mąki
tortowej1 szklanka
musli
2 łyżeczki
sody
2 łyżki
przyprawy
do piernika1 szklanka
suszonej żurawiny
6 dużych dojrzałych
bananów
Wiórki kokosowe
Tłuszcz o posmarowania blachySkładniki na krem
bananowy
:4
banany
½ litra
śmietany kremówki 30%
4 łyżki
cukru pudru
2 opakowania
śmietany fix
( usztywniacz do
śmietany
)Wykonanie kremu
bananowego
:
Banany
rozgniatamy widelcem, a schłodzoną
śmietanę
ubijamy z
cukrem pudrem
i
fixami
, mieszamy dokładnie z rozgniecionymi
bananami
.Składniki na
polewę czekoladową
:½ kostki
margaryny
3 łyżki
cukru
5 łyżek kwaśnej
śmietany
1 łyżeczka
żelatyny
2 łyżki
wody
1 łyżka
kakao
Wykonanie
polewy czekoladowej
:
Żelatynę
rozpuszczamy w gorącej wodzie,
margarynę
roztapiamy z resztą składników, dodajemy dobrze wymieszaną
żelatynę
, razem zagotowujemy i jeszcze raz dokładnie mieszamy.Pozostałe składniki:1 opakowanie
biszkoptów
50 ml
wódki
rodzynki
Wykonanie:
Margarynę
ucieramy z
cukrem
i dodajemy po jednym
jajku
, następnie kolejno resztę składników.
Banany
rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta. Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy wiórkami kokosowymi i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut.
Po wystudzeniu placka nakładamy krem
bananowy
, następnie układamy
biszkopty
moczone w
alkoholu
. Dodatkowo na każdym
biszkopcie
kładziemy po jednym
rodzynku
i polewamy lekko ciepłą
polewą czekoladową
. Całość wkładamy do lodówki.
Źródło:
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/02/cycki-murzynki-w-wersji-bananowej.html
Przepisy powiązane
Piernik
PIERNIK TRADYCYJNY SIOSTRY ANASTAZJI
Brzdąc
Ciasto śmietanowo-bananowe
Pijana zakonnica inaczej
Składniki powiązane (0)