ßßß
Składniki:2 szklanki mąki4 jajka1 kostka masła lub margaryny½ łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki śmietany½ szklanki cukru1 cytryna5 gruszek15 dag posiekanych orzechów5 dag słonecznika2 łyżki cukru pudruTłuszcz i wiórki kokosowe do formySólWykonanie:Z mąki, 3 żółtek, margaryny, cukru, proszku i śmietany wyrabiamy ciasto kruche z dodatkiem odrobiony soli. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Z jednego żółtka i cukru pudru ucieramy kogel-mogel. Gruszki obieramy, ścieramy na grubej tarce i skrapiamy sokiem z cytryny. Formę do tarty smarujemy tłuszczem, posypujemy wiórkami i wykładamy rozwałkowane ciasto. Następnie posypujemy połową orzechów, słonecznikiem i wkładamy do piekarnika (220°)- pieczemy 15 minut. Podczas pieczenia ubijamy pianę z pozostałych białek, łączymy z koglem-moglem i pozostałymi orzechami. Po wyjęciu ciasta w piekarnika nakładamy odsączone gruszki i przykrywamy warstwą masy białkowo orzechowej. Zmniejszamy temperaturze do 150° i dopiekamy tarte około 20 minut.