Wykonanie
Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na ciasto, nie mniej jednak jest również bardzo pracochłonny i nieprosty w wykonaniu. Prezentuję zatem dziś dokładny przepis- z opisem i zdjęciami krok po kroku- dla początkujących. Powodzenia!

Składniki na
biszkopt5 jaj5 łyżek
cukru2,5 łyżki
mąki tortowej2,5 łyżki
mąki ziemniaczanejpłaska łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanieUbić pianę z
białek, dodać
cukier,
żółtka,
mąkę tortową i ziemniaczaną oraz
proszek do pieczenia. Piec
biszkopt w temp. 160 stopni przez 25 minutSkładniki na placek makowy15 dag
maku15 dag
cukru pudru4
jaja1,5 łyżki
kaszy manny1 łyżka
bułki tartej1 łyżeczka
proszku do pieczeniapól łyżeczki
sodycukier waniliowyWykonanie placka
makowegoMak sparzyć i zmielić dwa
razy,
żółtka utrzeć z
cukrem i dodać
kaszę mannę ,
bułkę,
mak i resztę składników. Masę piec w temp. 190 przez 30 minut.Składniki na placek
kokosowy7
białek25dkg
cukru20
kokosu2 łyżki
mąki ziemniaczanejPół łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie placka
kokosowegobiałka ubić z
cukrem, dodać resztę składników dokładnie wymieszać, i upiec jak
biszkopt.Masa waniliowa2
masła4
żółtka1
jajo8 łyżek
cukru1 łyżka
mąki zwykłej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1
cukier waniliowy½ litry
mlekaWykonanieUtrzeć
żółtka i
cukier, dodać
mąkę i wlać do gotującego się
mlek- wymieszać. Zimny krem utrzeć z
masłem.Pozostałe składniki:
Powidło śliwkowe½ kg dowolnych
owocówPolewa czekoladowaSkładanie szachownicy
Biszkopt posmarować
powidłem śliwkowym,

placek makowy pokroić na 7 pasków. Na
biszkopcie ułożyć 4 paski
makowe,

wypełnić kremem,

nałożyć dowolne
owoce, a pozostałe paski położyć w kratkę.

Resztą kremu obłożyć cały placek. Następnie nałożyć placek
kokosowy i zalewać
polewą czekoladową.

Gotową szachownicę schłodzić w lodówce.