ßßß
Czas wykonania: 50 minutSkładniki:300g jeżyn3 jajka1 żółtko1 szklanka cukru150g masła1 1/2 szklanki mąki1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki mlekałyżka cukru waniliowego3 łyżki kaszy manny1 łyżka octucukier puderWykonanie:W mikserze utrzeć masło ze szklanką cukru na jednolitą masę.Następnie dodać po kolei w odstępie 10s jajka, na końcu dodać żółtko.Dodać wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Ubić króciutko i na końcu dodać mleko, nadal miksując. Do zmiksowanej, puszystej masy dodać kaszę mannę i wlać ocet. Tortownicę ok.25 cm średnicy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na to wyłożyć ubitą masę i położyć gęsto jeżyny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok.40-45 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.