Wykonanie
Kiedy pojawiają się w sprzedaży
śliwki, to pierwsze o czym myślę, to
śliwkowe ciasto. Pierwszym
ciastem śliwkowym, które upiekłam w tym roku, był kompletny niewypał. Przyznam się, że coś takiego jeszcze mi się nie zdarzyło. To tak jakby wydawca przepisu( przepis znalazłam w jednej z książeczek cyklu "Lubię gotować") zamieszczał przepisy z głowy, bez sprawdzenia, co z tego wyjdzie. Światełko ostrzegawcze mi się paliło, a i owszem, bo
mąki jak na taką foremkę było za dużo, ale cóż pragnienie czegoś
śliwkowego i apetyczne zdjęcie zrobiło swoje. I cóż otrzymałam? Grubą warstwę kruchego ciasta ze
śliwkami zatopionymi w resztkach polewy jajeczno
cukrowo śmietanowej. Większość tej polewy(dobrą szklankę) musiałam wylać do zlewu, bo zwyczajnie nie zmieściła się. Całe szczęście, że to kruche ciasto było smaczne i dało się to jeść, ale zupełnie nie rozumiem, jak można zamieszczać nie sprawdzone przepisy.Na pocieszenie upiekłam sprawdzone i zamieszczone przez Hichotkę na forum Cincin takie oto proste i smaczne ciasto ucierane ze
śliwkami . Dla mnie może ciut za mało słodkie, bo ja lubie sobie
śliwkę mocno osłodzić, ale dla amatorów mniej słodkich wypieków będzie wyśmienite. Przepis bierze udział w Akcji
Śliwka .Polecam też wypróbowane przeze mnie i pyszne
Śliwkowo-
migdałowe crumble slice oraz Ciasto
śliwkowe z sernikową falą

2
jajka + 1
żółtko3/4 szklanki
cukru1
cukier waniliowy1/2 kostki
masła3/4 szklanki
mleka1 1/2 szklanki
mąki1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kaszy manny1 łyżka
octuok 12-18 sztuk
śliwek pociętych w cienkie paseczki1/4 szklanki
cukruPolewa lukrowa:1/2 szklanki
cukru pudru1 1/2 łyżki
mlekaPiekarnik nastawiamy na 180 st C. Smarujemy
masłem tortownicę o średnicy 26 cm ( u mnie prostokątna średnia)
Masło ubijamy z
cukrem,
cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy
jajka i
żółtko, dobrze ubijamy. Dodajemy
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia. Dolewamy
mleko i ciągle ubijamy tą masę. Dodajemy
kasze mannę i
ocet, mieszamy dokładnie łyżką i wylewamy do tortownicy.
Śliwki mieszamy z
cukrem i rozkładamy równomiernie na wierzch ciasta w tortownicy. Pieczemy ok 40 - 45 minut, aż nabierze złocistego koloru. Polewamy lukrem.