Wykonanie
Mięciutkie
mięso z
szynki wieprzowej uduszone z
marchewką,
cebulą i
ziołami, w delikatnym,
śmietanowym sosie.



Składniki :1 kg
szynki wieprzowej2
cebule3
marchewki2 łyżki
mąki pszennej2-3 łyżki
oleju400 g.
śmietany do zup i
sosów1 płaska łyżeczka
czosnku granulowanegosuszony
majeraneksól,
pieprzduża szczypta ciemnego
cukrurozmaryn, kilka listków świeżej
szałwii, kilka listków świeżej
bazyliiPrzygotowanie :Umyte i osuszone
mięso kroję na średniej wielkości kawałki grubości 1 cm, lekko je rozbijam. Oprószam
solą,
pieprzem i
majerankiem, posypuję
mąką i smażę pod uchyloną pokrywką. Warto to zrobić partiami.
Mięso ma się tylko lekko zrumienić. Gdy całe jest podsmażone, dolewam na patelnię odrobinę
wody, przykrywam ją całkowicie i duszę
mięso do miękkości, uzupełniając
wodę (ma jej być minimalna ilość). Gdy
mięso jest miękkie, pozwalam wodzie odparować, a na patelnię wrzucam pokrojoną w kostkę
cebulę i posiekaną na małe kawałki
marchew. Ewentualnie dolewam troszkę
oleju. Podsmażam chwilę razem, by warzywa zmiękły, po czym dolewam
śmietanę, dodaję
cukier,
czosnek i
zioła. Doprawiam sos do smaku, duszę wszystko jeszcze 5-8 minut. Podaję z
ziemniakami z
wody.Przepis autorski.




