Wykonanie
Kusi wzrok i pysznie smakuje, zwłaszcza z grillowaną
rybą lub
mięsem. Chrupiący
seler naciowy, jędrne
pomidorki, cudownie soczysty
ogórek i
słodka papryka, wszystko z drobniutko posiekaną
kapustą pekińską - doprawione słodko-kwaśnym sosem z
cytryną i
czosnkiem.



Składniki :0,5 średniej
kapusty pekińskiej1 czerwona
słodka papryka1 średni
ogórek10
pomidorków koktajlowych2
łodygi selera naciowego1
czerwona cebulaSos :sok z połowy
cytryny5-6 łyżek
oleju rzepakowego5-5 łyżek lekko gazowanej
wody mineralnej0,5 płaskiej łyżeczki ciemnego
cukru (lub
miodu)1 spory ząbek
czosnkusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :
Kapustę pekińską siekam w bardzo cieniutkie paseczki, podobnie
paprykę.
Ogórka (bez obierania) kroję wzdłuż na pół, a
potem na cienkie plasterki. W plasterki siekam także
łodygi selera i
cebulę,
pomidorki kroję na pół. Wszystkie składniki przekładam do miski, dokładnie mieszam.Przeciskam
czosnek przez praskę. Składniki sosu energicznie mieszam w zakręconym słoiku, aż do rozpuszczenia się
soli i
cukru (
olej warto dodać na końcu, po połączeniu się reszty składników). Dodaję sos do warzyw, dokładnie mieszam, odstawiam na kilka minut.Przepis autorski.






