ßßß Cookit - przepis na Gazpacho z Pikantnymi Grzankami

Gazpacho z Pikantnymi Grzankami

nazwa

Wykonanie

Zimna hiszpańska na gorące dni. Zupa. A może coś więcej? Coś więcej pomidorów niż na codzień i więcej wewnętrznego słońca. Gęsta. Orzeźwiająca . Paprykowe grzanki dodadzą pikanterii. Viva la Espania!
Składniki (na 4 porcje, ok. 1000 g zupy):
750 g dojrzałych pomidorów
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 mały ogórek zielony
2 ząbki czosnku
pół cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
200 ml bulionu
sól, pieprz
Pomidory natnij (krzyżyk na spodzie) i sparz wrzątkiem. Następnie obierz ze skórki. Cebulę, ogórka i paprykę posiekaj w kosteczkę. Obrane pomidory i pokrojone warzywa zblenduj na gładko. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do niego 2 łyżki oliwy. Czosnek posiekaj na drobno i rozetrzyj z mieszanką oliwy i soku z cytryny. Dodaj do zmiksowanych warzyw. Dodaj też bulion. Przypraw solą i pieprzem według uznania. Wstaw do lodówki.
4 małe kromki pieczywa graham
2 łyżki oliwy z oliwek
papryka słodka, ostra, chili w proszku
Oliwę i przyprawy dokładnie wymieszaj. Smaruj pędzelkiem kromki z obu stron. Pokrój chleb na kosteczki. Podsmażaj na suchej patelni. Posyp nimi wierzch zupy przed samym podaniem.
Wartość Kaloryczna 220 kcal (1 porcja)
Białko 6 g
Węglowodany 21 , 5 g
Tłuszcz 11 , 4 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2014/06/gazpacho-z-pikantnymi-grzankami.html