Wykonanie
Witajcie
dyniowo,
Dyniowy sezon ciągle trwa. Możemy wybierać, przebierać i zajadać. Małe, duże i te średniaki.
Pomarańczowe, żółte, zielone, łaciate i chropowate. Urzekające są również te najmniejsze, ozdobne, które stanowią miły akcent w domowym zaciszu.Sezon na
dynie wykorzystujemy jak tylko możemy. Choć ostatnio średnio, czy nawet bardzo średnio u nas z wolnym czasem, bo obowiązki zawodowe i naukowe nam go pożerają i o zdanie nie pytają. Jednak pomimo bycia w niedoczasie, staramy się by sezonowe produkty nam nie uciekły. Podzieliliśmy się z
Wami już przepisem na smakowitą zupę z dyni, która często gości na naszym
stole. Znajdziecie ją tutaj . :) Dlatego też dziś proponujemy Wam
dynię a’ la leczo. Pyszna, prosta i aromatyczna propozycja na obiad lub na kolację w smakowitych barwach jesieni. Polecamy! :)Składniki:- 1,5-2 kg miąższu dyni (u nas ponownie
dynia Muscat) pokrojonego w dużą kostkę- 6 dużych czerwonych lub kolorowych
papryk (1-1,5 kg
papryki) pokrojonych w dużą kostkę- 1-1,5 kg polnych
pomidorów obranych ze skóry i pokrojonych w ósemki lub inne duże kawałki- 2 duże
czerwone cebule pokrojone w grubą kostkę lub piórka- 3-4 posiekane ząbki
czosnku- 2 łyżki
oleju rzepakowego- 0,5 łyżeczki
chili suszonego w płatkach- 1-1,5 łyżeczki mielonej
słodkiej papryki-
sól i
pieprz do smaku- 300 g dobrej chudej
kiełbasy pokrojonej w plastry (u nas to tylko mały dodatek do dania i możecie
kiełbasy nie dodawać wcale)Wykonanie:Potrzebny nam będzie duży garnek, z grubym dnem. Wlewamy do niego
olej rzepakowy i rozgrzewamy. Następnie dodajemy
cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Następnie dorzucamy do
cebuli pokrojoną w dużą kostkę
paprykę i chwilę podsmażamy. Gdy
papryka puści
soki, i trochę się w nich poddusi – będzie pół miękka, dorzucamy do garnka
dynię oraz
czosnek. Jeśli warzywa nie puszczą wystarczającej ilości swoich
soków, to podlejcie wszystko niewielką ilością
wody. Gdy się wszystko zagotuje i będzie wesoło bulgotać dodajcie
przyprawy –
chili suszone w płatkach, mieloną
słodką paprykę,
sól oraz
pieprz. Przykrywamy i pichcimy na małym ogniu.W tym czasie rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią pokrojone
pomidory bez skóry. Smażymy tak długo, aż
pomidory się będą rozlatywać, a część
wody z nich odparuje. Gdy tak się stanie, dorzucamy je do garnka z resztą warzyw. Mieszamy w naszym kociołku i próbujemy, czy dość w nim mocy, czyli przypraw. Jeśli trzeba, lub macie ochotę dodajcie więcej
chili lub
słodkiej papryki, czy
pieprzu. Dajemy daniu teraz jakieś 10 do 15 minut, żeby wszystkie smaki sobą przeszły. W tym czasie wyczyśćcie patelnię po pomidorach i podsmażcie na niej
kiełbasę w plasterkach lub półplasterkach. Pamiętajcie, żeby była to dobra jakościowo i
smakowo kiełbasa, bo inaczej zepsuje całą potrawę. Jak się zrumieni a leczo będzie Waszym zdaniem gotowe to dodajcie ją do bulgoczącego
dyniowego leczo i dobrze wymieszajcie. Niech się chwilę przegryza na ogniu. Możecie również nie dodawać
kiełbasy, a będziecie
mieć wtedy wegetariańską dyniowa ucztę. Palce lizać! :) Podawajcie koniecznie gorące. Wyśmienicie smakuje z
pieczywem lub z
ryżem. Pyszne jest także
solo, bez żadnych dodatków. Smacznego! :)Jesienne i kolorowe pozdrowienia,Ania & Piotr