ßßß Cookit - przepis na Torcik "Ptasie mleczko z truskawkami i borówkami"

Torcik "Ptasie mleczko z truskawkami i borówkami"

nazwa

Wykonanie

Niezwykle lekki torcik na biszkopcie, z rozpływającą się w ustach masą śmietanową i świeżymi owocami.
Składniki na tortownicę 21 cm :
Biszkopt:
2 jajka (temperatura pokojowa)
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa :
400 ml słodkiej śmietanki 30%
250 g. serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka poziomkowa lub truskawkowa
Dodatkowo :
ok. 20 ładnych, dojrzałych truskawek
150 g. borówek
1 galaretka jagodowa
Przygotowanie :
Jajka ucieram z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 25 minut. Upieczony biszkopt studzę.
Przygotowuję galaretkę poziomkową w szklance wody, studzę ją, powinna zacząć się ścinać. Mocno schłodzoną (minimum 12 godzin w lodówce) śmietanę ubijam chwilę na średnich obrotach, po czym dodaję po trosze cukier puder, ubijam aż zgęstnieje. Nie przerywając ubijania dodaję po łyżce serek mascarpone, a na koniec powoli tężejącą galaretkę. Wykładam połowę masy na zimny biszkopt, wtykam truskawki, uzupełniam tortownicę resztą masy. Wstawiam ją na 15 minut do lodówki, a w tym czasie rozpuszczam galaretkę jagodową (wg przepisu), studzę ją. Na schłodzonej masie śmietanowej układam borówki, zalewam wszystko tężejącą galaretką jagodową. Przed pokrojeniem schładzam minimum 3 godziny.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/05/torcik-ptasie-mleczko-z-truskawkami-i.html