Wykonanie
Niezwykle lekki torcik na
biszkopcie, z rozpływającą się w ustach masą
śmietanową i świeżymi
owocami.



Składniki na tortownicę 21 cm :
Biszkopt:2
jajka (temperatura pokojowa)0,5 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowego0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa śmietanowa :400 ml słodkiej
śmietanki 30%250 g.
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudru1
galaretka poziomkowa lub truskawkowaDodatkowo :ok. 20 ładnych, dojrzałych
truskawek150 g.
borówek1
galaretka jagodowaPrzygotowanie :
Jajka ucieram z
cukrem waniliowym i
cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, dodaję przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam do natłuszczonej i oprószonej
mąką tortownicy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 25 minut. Upieczony
biszkopt studzę.Przygotowuję
galaretkę poziomkową w szklance
wody, studzę ją, powinna zacząć się ścinać. Mocno schłodzoną (minimum 12 godzin w lodówce)
śmietanę ubijam chwilę na średnich obrotach, po czym dodaję po trosze
cukier puder, ubijam aż zgęstnieje. Nie przerywając ubijania dodaję po łyżce
serek mascarpone, a na koniec powoli tężejącą
galaretkę. Wykładam połowę masy na zimny
biszkopt, wtykam
truskawki, uzupełniam tortownicę resztą masy. Wstawiam ją na 15 minut do lodówki, a w tym czasie rozpuszczam
galaretkę jagodową (wg przepisu), studzę ją. Na schłodzonej
masie śmietanowej układam
borówki, zalewam wszystko tężejącą
galaretką jagodową. Przed pokrojeniem schładzam minimum 3 godziny.Przepis autorski.