ßßß Cookit - przepis na Wieloowocowe ciasto muffinkowe - niekłopotliwe i ekspresowe

Wieloowocowe ciasto muffinkowe - niekłopotliwe i ekspresowe

nazwa

Wykonanie

Stwierdziłam, że dopóki nie zakupię sobie porządnych, silikonowych foremek nie będę się silić na muffinki w czystej postaci, bo i tak nie trzymają odpowiedniej formy. Natomiast ciasto, z których powstają jest tak pyszne i łatwe w obsłudze, że nie zamierzam z niego rezygnować nawet na ten czas. Wystarczy mała foremka (jak ja to mówię pasztetowa), trochę ulubionych składników do wymieszania, czterdzieści minut i deser gotowy. Wadą ciasta jest to, że znika jeszcze szybciej niż powstaje. Sprawdźcie sami:
Składniki (na jedną formę):
300 gram mąki pszennej
2 jajka
5 łyżek cukru pudru
łyżka serka mascarpone
50 ml śmietany 30%
łyżka rozpuszczonego masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
garść borówek amerykańskich
5 truskawek
2 połówki brzoskwiń z zalewy
Przygotowanie:
Łyżkę masła rozpuszczam w rondelku. Kiedy wystygnie wrzucam do niego pokrojone w kostkę truskawki i brzoskwinie oraz borówki w całości. Serek mascarpone ubijam mikserem ze śmietaną i przekładam do owoców z masłem. Wbijam cale jajka i mieszam wszystko łyżką. W drugiej misce mieszam mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Składniki mokre wlewam do suchych (choć lepiej zrobić odwrotnie) i mieszam delikatnie łyżką na jednolite ciasto.
Przekładam do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piekę ok. 30 minut w temperaturze 190- 195 stopni.
Zapewniam, że warto przygotować podwójną porcje ciasta - tak szybko znika. A jeśli na weekend zapowiadają się goście - to albo zjadamy zanim przyjadą, albo szykujemy porcję potrójną ;)
Smacznego
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2013/10/wieloowocowe-ciasto-muffinkowe.html