Wykonanie
Lubicie zapiekanki ? Dają nieskończoną ilość kombinacji i połączeń
smakowych, no i mają jeszcze jedną zaletę - można je przygotować wcześniej i odgrzewać. Dla mnie to ważne, bo tym samym
mogę przygotować obiad wcześniej, a po podgrzaniu taka zapiekanka nic nie straci na smaku.Dziś podaję kolorową, sycącą zapiekankę z
ziemniaków,
marchewki,
pietruszki i
brokuła, z chrupiącą
szynką parmeńską i kremową warstwą z
pora i
boczku uduszonych ze słodką
śmietanką.



Składniki na 2-3 osoby :100 g.
szynki parmeńskiej100 g.
chudego boczku w plastrach0,5 szklanki słodkiej
śmietanki1
por (jasna część) - posiekany w plasterki6 średnich
ziemniaków2
marchewki1
pietruszka0,5
brokuła, podzielonego na różyczki1 łyżka
masła100 g. tartej
mozzarellioliwa do posmarowania formy
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Natłuszczoną
oliwą formę wykładam plastrami
szynki. Umyte i obrane
ziemniaki,
marchew i
pietruszkę kroję na duże kawałki, wrzucam do garnka, zalewam
wodą, lekko
solę i gotuję do miękkości
ziemniaków.
Boczek siekam w małą kosteczkę i smażę na patelni z odrobiną
oleju, żeby się łatwiej wytopił, gdy się zarumieni dodaję plasterki
pora, smażę razem pod przykryciem, mieszając. Gdy
por się zeszkli, dodaję
śmietankę, mocno zmniejszam ogień, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem i zostawiam na 5-8 minut by się razem dusiły. Ugotowane warzywa odcedzam, dodaję
masło, duszę (nie musi być bardzo dokładnie) na masę, dodaję połowę
sera, doprawiam
solą i
pieprzem. Na dno formy (wyłożonej
szynką) wykładam różyczki
brokuła, oprószam je
solą, posypuję pozostałą
mozzarellą i wykładam masę z
pora i
boczku. Na tę masę wykładam masę z warzyw, wszystko wygładzam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 35 minut. Przed końcem pieczenia można zapiekankę posypać
serem i go zrumienić. Zapiekankę przed podaniem odwracam do góry dnem, podaję na gorąco.Przepis autorski.








