Wykonanie
Na ostatnich zakupach nakupowałam warzyw, że ho hooo. Od dziś jemy ich jeszcze więcej, o!Jako, że jestem wielbicielką wszelkich zup, a jesień bardzo im sprzyja, rozpoczęłam sobie sezon kremem nie tylko
brokułowym. Nie tylko, bo jest trochę
ziemniaka,
marchewki i
pora. Stąd krem nie całkiem zielony, z odrobiną
jogurtu, dodatków, dzięki którym chyba jest ciekawiej, na pewno treściwiej...no i Panicz zjadł ze smakiem;pPrzygotowanie: 10 min + 15 gotowaniaKoszt: 7-8 złSkładniki:1
brokuł2
ziemniaki1
por2
marchewkiok 500 ml
wodyłyżka
masła2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprzjogurt naturalny do smakuodrobinę pestek z dyni i grzanekszczypta
sera drobno startegoWarzywa obieram ze skóry, myję, kroję na drobno.W garnku rozpuszczam
masło, dodaję
oliwę; na rozgrzany tłuszcz wrzucam
ziemniaki, chwilę je podsmażam, następnie dodaję resztę warzyw.
Solę,
pieprzę. Smażę całość około 5 minut.Zalewam
wodą, do wysokości warzyw najlepiej. Gotuję warzywa jakieś 15 minut.Na koniec doprawiam. Blenderem ucieram na gładką masę.Gotowy krem delikatnie przelewam do miski, dodaję odrobinę
jogurtu, pestek,
sera i grzanek, e voila ;)))