Wykonanie
Smaczna i rozgrzewająca zupa z
selerów naciowych z dużą ilością
czarnego pieprzu ma bardzo ciekawy smak , jest bardzo lekka idealna propozycja dla jaroszów i chociaż do nich nie należę - zupy tego typu często przygotowuję.
składniki na 2 litry zupy70 dag
łodyg selera naciowego30 dag warzyw mieszanych (
marchewka,
pietruszka,
por )20 dag
ziemniaków2 łyżki
masłaszczypta
cukrusól i
pieprzprzepisWarzywa mieszane i
łodygi selera oczyszczamy , opłukujemy i kroimy w słupki . Przygotowane warzywa wkładamy do rondla , solimy , dodajemy łyżkę
masła dusimy kilka minut ale tak żeby nie dopuścić do zrumienienia, zalewamy wrzącą
wodą i gotujemy do miękkości. Po 10 minutach gotowania dodajemy obranie i pokrojone w słupki
ziemniaki .Gotujemy do miękkości . Do ugotowanej zupy dodajemy łyżkę
masła , przyprawiamy
solą , odrobiną
cukru i dużą ilością
pieprzu.