Wykonanie
Podobną pizzę
jadłam dawno temu w niezbyt pięknym lokalu w przejściu dla pieszych pod katowickim rondem. Może miejsce nie było zbyt urodziwe, ale smak tej pizzy mam w pamięci do dziś: pyszne ciasto, idealnie doprawiony
szpinak i
jajko z płynnym
żółtkiem. Próbowaliście kiedyś takiego połączenia?



Składniki na ciasto (3-4 osoby):2 szklanki
mąki pszennej20 g. świeżych
drożdży3 łyżki
oliwy3 łyżki
oleju rzepakowegoduża szczypta
soli1 płaska łyżeczka
miodu1 łyżka suszonych
ziół prowansalskich0,5 szklanki ciepłego
mleka450 g.
mrożonego szpinaku1 łyżka
masła1 ząbek
czosnkusól,
pieprz do smaku100 g. tartej
mozzarelli3-4
jajkaświeżo starta
gałka muszkatołowacurrymleko do posmarowania ciastaPrzygotowanie :Rozkruszam
drożdże i mieszam je z
mlekiem,
miodem i 2 łyżkami
mąki, odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut, by wyrosły. Przesiewam pozostałą
mąkę do miski, dodaję
zioła,
sól,
oliwę i
olej, a po wyrośnięciu także zaczyn z
drożdży. Wyrabiam gładkie ciasto, ewentualnie podsypując je lekko
mąką (5-8 minut). Ciasto przykrywam ścierką, odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie na patelni odmrażam
szpinak, dodaję
masło i
czosnek, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem.Wyrośnięte ciasto zagniatam krótko, wałkuję tak, by wyłożyć nim prostokątną (natłuszczoną) blachę. Robię także z części ciasta podwyższone brzegi. Posypuję ciasto połową startej
mozzarelli, wykładam
szpinak, ścieram na niego odrobinę
gałki muszkatołowej, smaruję brzegi ciasta
mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 15 minut. Po tym czasie łyżką delikatnie robię wgłębienia w
masie szpinakowej, wbijam ostrożnie
jajka, lekko je
solę i oprószam
pieprzem i
curry. Przestrzeń dookoła
jajek posypuję resztą
sera. Piekę jeszcze ok. 10 minut, w tym czasie
białka powinny się ściąć. Podaję na gorąco.Przepis autorski.





