ßßß Cookit - przepis na Rigatoni ze szpinakiem i błękitnym serem.

Rigatoni ze szpinakiem i błękitnym serem.

nazwa

Wykonanie

Szpinak można przyrządzić na tysiąc różnych sposobów i każdy z nich będzie pyszny. Idealnym uzupełnieniem jest ser z niebieską pleśnią. Sam w sobie nieco gorzki i jak dla mnie średnio smaczny w połączeniu ze szpinakiem traci na swojej goryczy i nadaje potrawie bardzo przyjemny smak.
Składniki na 2 małe kobiety i małego, ale dużo jedzącego mężczyznę:
200 g makaronu
200 g szpinaku mrożonego
1 jajko
1/4 szkl. mleka
małe opakowanie błękitnego sera pleśniowego Lazur
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka masła
oliwa do smażenia
Oliwę rozgrzać i zeszklić na niej 1 zmiażdżony ząbek czosnku. Następnie dodać rozmrożony szpinak i dusić go ok. 5 min pod przykryciem. Dolać mleko i dusić kolejne 10 min. Następnie dodać ser, jajko, 2 pozostałe zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszać wszystko,aż jajko się zetnie a ser rozpuści. Na koniec gotowania dodać łyżkę masła, żeby szpinak miał aksamitny smak. Wymieszać z makaronem ugotowanym al dente i podawać.
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2011/08/rigatoni-ze-szpinakiem-i-bekitnym-serem.html