Wykonanie
Kolejna włoska propozycja ze strony kuchnia.it.
Sos beszamelowy zrobiłam z podwójnej ilości
masła i
mąki, bo nie chciał mi zgęstnieć. Wrażenia: rewelacja! Idealne. Pyszne! Polecam!! Nie tylko na obiad, ale również jako ciepłe danie na jakieś spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi.Potrzebujemy:- op.
makaronu cannelloni,- 1 kulka
mozzarelli,farsz:- 2op.
mrożonego szpinaku,- 2 ząbki
czosnku,- 500g
sera ricotta,- 3 łyżki
oliwy,-
sól,-
pieprz,
sos pomidorowy:- 1 puszka
pomidorów bez skórki,-
sól,- 1 łyżeczka
brązowego cukru,
sos beszamelowy:- 40g
masła,- 2 łyżki
mąki pszennej,- 250ml
mleka,-
sól,-
pieprz,-
gałka muszkatołowa.Farsz: Na dużej patelni rozgrzać
oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, podsmażyć (uważać, by nie zbrązowiał). Dodać
szpinak i czekać, aż się rozmrozi. Chwilę poddusić. Patelnię zdjąć z ognia, dodać
ricottę i dokładnie wymieszać. Doprawić
solą i
pieprzem.
Sos pomidorowy: Do mniejszego rondla dać
pomidory,
sól i
cukier. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować ok. 8min bez przykrycia.
Sos beszamelowy: W trzecim rondlu rozpuścić
masło, dodać
mąkę, zasmażyć (nie dopuścić by zbrązowiało). Dodać
mleko i energicznie mieszać trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Doprawić
solą,
pieprzem i gałką.Na dno naczynia żaroodpornego wylać
sos pomidorowy i rozprowadzić po całej powierzchni. Nieugotowany
makaron nadziewać farszem i układać ściśle w naczyniu żaroodpornym na
sosie pomidorowym. Polać beszamelem, a na wierzch ułożyć porwaną
mozzarellę.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st. i zapiekać ok. 30min.