Wykonanie
Lubię
mięso schabowe nie tylko w tradycyjnych kotletach. W
sumie - wolę je duszone, wtedy jest bardzo miękkie i kruche. Dziś przygotowałam aromatyczne kawałki
schabu marynowane w ziołach i wolno duszone w sosie z
czerwonym winem, z
marchewką i
suszonymi pomidorami. Potrawka ma bardzo ciekawy smak, jest bardzo pachnąca, ma piękny kolor :)



Składniki:0,5 kg
schabu wieprzowego2 łyżki
oleju1 łyżeczka
mąki0,7 szklanki
wody0,3 szklanki czerwonego,
półwytrawnego wina2
marchewki1
cebula10
suszonych pomidorówpo 1 łyżeczce
ziół:
majeranku,
oregano,
tymiankukilka ziaren
ziela angielskiego2
liście laurowe0,5 łyżeczki mielonej
słodkiej paprykisól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Schab kroję w plastry 1 cm, lekko rozbijam je dłonią, przekładam do naczynia. Dodaje mieszankę
ziół, płaską łyżeczkę
soli, oprószam
pieprzem - mieszam dokładnie i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Następnie oprószam kawałki
mięsa mąką i smażę krótko z obu stron na
oleju, by się lekko zarumieniły. Do rondla wlewam
wodę, dodaję posiekaną w plasterki
marchewkę, posiekane w kostkę
cebulę i
pomidory, dorzucam
paprykę,
liście laurowe i
ziele angielskie. Zagotowuję, wkładam usmażone kawałki
mięsa, dolewam
wino i wszystko duszę na małym ogniu ok.40 minut. Doprawiam do smaku przed podaniem, bo i
mięso, i
pomidory były wcześniej solone. Można odrobinę zagęścić sos
mąką. Podaję np. z
kaszą kuskus.Przepis autorski.

