Wykonanie
Upiekłam je dziś na przekąskę na niedzielne popołudnie. Klasyczne
drożdżowe ciasto, ale wilgotne dzięki
truskawkowo-serowemu nadzieniu.Po prostu pyszne.
Kawa, książka, kawałek tego cuda na talerzyku - i nie trzeba nic więcej, by życie było wspaniałe:)Ciasto przygotowałam z
mąki pszennej ze sklepu e-
maka.pl, polecam Wam serdecznie to miejsce. Jak zwykle
mąka okazała się wyśmienita jakościowo, pieczenie z niej to wielka przyjemność.



Składniki na 2
bułki o średnicy ok.35 cm:3 szklanki
mąki pszennej T500, polecam sklep e-
maka.pl1 szklanka
cukru pudru1
jajko1
żółtko2 łyżki
cukru waniliowego0,5 kostki miękkiego
masła40 g. świeżych
drożdży1 szklanka
mlekaszczypta
soliNadzienie:200 g.
dżemu truskawkowego3 łyżki gładkiego
twarożku2 łyżki
cukru pudru2 łyżki budyniu
waniliowegoDodatkowo:gruby
cukier do posypaniaPrzygotowanie:
Drożdże rozkruszam i mieszam na pastę z łyżką
mąki,
cukru pudru i kilkoma łyżkami ciepłego
mleka, odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypuję pozostałą
mąkę, dodaję
cukier puder i
waniliowy,
masło,
jajko i
żółtko, robię dołek pośrodku i przekładam wyrośnięte
drożdże. Dolewam pozostałe
mleko i dodaję szczyptę
soli, zagniatam ciasto. Gdy składniki się połączą, wykładam ciasto na podsypaną
mąką stolnicę i zagniatam 10-15 minut, porządnie wybijając je ręką lub drewnianym wałkiem. Przekładam ciasto z powrotem do miski, przykrywam ścierką i odstawiam na ok. godzinę do podwojenia objętości. Przekładam na stolnicę i krótko zagniatam, pozbawiając je gazów.Wyrośnięte ciasto dzielę na pół. Każdą część rozwałkowuję na placek o średnicy ok. 30 cm.
Serek mieszam z pudrem i
budyniem, wykładam po połowie ma placki, smaruję też
dżemem. Każdy placek zwijam w rulon, sklejam dokładnie miejsce łączenia. Powstały walec przekrawam wzdłuż (nie do końca), splatam obie części w warkocz i łączę go w wieniec. Przekładam na blachę , posypuję
cukrem.Tak przygotowane wieńce piekę w temperaturze 185 stopni C. przez 45 minut.Przepis autorski.


