ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy wieniec z truskawkami i serem

Drożdżowy wieniec z truskawkami i serem

nazwa

Wykonanie

Upiekłam je dziś na przekąskę na niedzielne popołudnie. Klasyczne drożdżowe ciasto, ale wilgotne dzięki truskawkowo-serowemu nadzieniu.
Po prostu pyszne. Kawa, książka, kawałek tego cuda na talerzyku - i nie trzeba nic więcej, by życie było wspaniałe:)
Ciasto przygotowałam z mąki pszennej ze sklepu e-maka.pl, polecam Wam serdecznie to miejsce. Jak zwykle mąka okazała się wyśmienita jakościowo, pieczenie z niej to wielka przyjemność.
Składniki na 2 bułki o średnicy ok.35 cm:
3 szklanki mąki pszennej T500, polecam sklep e-maka.pl
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki cukru waniliowego
0,5 kostki miękkiego masła
40 g. świeżych drożdży
1 szklanka mleka
szczypta soli
Nadzienie:
200 g. dżemu truskawkowego
3 łyżki gładkiego twarożku
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki budyniu waniliowego
Dodatkowo:
gruby cukier do posypania
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszam i mieszam na pastę z łyżką mąki, cukru pudru i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypuję pozostałą mąkę, dodaję cukier puder i waniliowy, masło, jajko i żółtko, robię dołek pośrodku i przekładam wyrośnięte drożdże. Dolewam pozostałe mleko i dodaję szczyptę soli, zagniatam ciasto. Gdy składniki się połączą, wykładam ciasto na podsypaną mąką stolnicę i zagniatam 10-15 minut, porządnie wybijając je ręką lub drewnianym wałkiem. Przekładam ciasto z powrotem do miski, przykrywam ścierką i odstawiam na ok. godzinę do podwojenia objętości. Przekładam na stolnicę i krótko zagniatam, pozbawiając je gazów.
Wyrośnięte ciasto dzielę na pół. Każdą część rozwałkowuję na placek o średnicy ok. 30 cm. Serek mieszam z pudrem i budyniem, wykładam po połowie ma placki, smaruję też dżemem. Każdy placek zwijam w rulon, sklejam dokładnie miejsce łączenia. Powstały walec przekrawam wzdłuż (nie do końca), splatam obie części w warkocz i łączę go w wieniec. Przekładam na blachę , posypuję cukrem.
Tak przygotowane wieńce piekę w temperaturze 185 stopni C. przez 45 minut.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/10/drozdzowy-wieniec-z-truskawkami-i-serem.html