Wykonanie
Obiadek z gatunku: czyszczenie lodówki. Coś zostało z rosołu, warzywa łypią smętnie z szuflady... Właściwie można wykorzystać wszystko, bo takie naleśniki są jak pizza czy zapiekanka. Tanie, smaczne i łatwe.



Składniki:Farsz:ok. 200 g. ugotowanego
mięsa z kurczaka (u mnie z porcji rosołowej)2 ugotowane
marchewki2 ugotowane
pietruszki1
cebula1/2 szklanki
kukurydzy z puszki1/2 szklanki startego
żółtego sera1/2 szklanki drobnych zielonych
winogronsól,
pieprzoliwa do smażeniaCiasto:1/2 szklanki
maki orkiszowej1 szklanka
mąki pszennej1
jajko1
żółtko3 łyżki
szpinaku (może być z mrożonki, uduszony na masę)1/3 szklanki
mlekado 1 szklanki
wody1/3 szklanki
oliwyduża szczypta
soliPrzygotowanie:W misce trzepaczką ubijam wszystkie składniki ciasta, powinno być średnio gęste. Smażę naleśniki (
oliwą natłuszczam patelnię tylko przy pierwszym).Ugotowane
mięso z kurczaka siekam drobno, przekładam do miski, dodaję pokrojone w drobną kostkę
marchew i
pietruszkę.
Cebulę drobno posiekaną smażę do zeszklenia na niewielkiej ilości
oliwy, przekładam do miski. Dodaję
kukurydzę i
winogrona, mieszam dokładnie, doprawiam
solą i
pieprzem.Na usmażone naleśniki wykładam farsz - na jedną połowę, jak na zdjęciu. Posypuję farsz
serem, składam naleśnik. Tak przygotowane naleśniki smażę na suchej patelni na niewielkim ogniu po kilka minut a każdej strony, by
ser w środku się rozpuścił. Podaję z ulubionym sosem, np.
czosnkowym.Przepis autorski.






