Wykonanie

Krokiety trochę pracochłonne, ale smak z barszczem czerwonym, bezcenny :)Ciasto na naleśniki:250 g
mleka250 g
wody250 g
mąki pszennej2
jajka1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru40 g roztopionego
masła lub
oliwyWszystkie składniki wymieszać mikserem, aż powstanie gładka masa bez grudek. Odstawić na 15 minut, w tym czasie
mąka napęcznieje. Smażyć bez dodatku tłuszczu na złoty kolor z obu stron.Wykonanie naleśników w Thermomixie:1. Do naczynia włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności i wymieszać 20s./obr.4. Odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe do smażenia.Farsz:500 g
mięsa z rosołu500 g
pieczarek2 średnie
cebulewarzywa z rosołu (
marchewka,
pietruszka,
seler)2
jajkasól i
pieprz do smaku
Pieczarki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Smażyć z
pieczarkami na łyżce
oleju, aż się wszystko poddusi.
Pieczarki z
cebulą,
mięso i warzywa zmielić w maszynce, dodać
jajka i przyprawić do smaku. Jeśli farsz będzie zbyt gęsty można dodać trochę rosołu, jeśli będzie za rzadki dodać
bułki tartej.Gotowym farszem smarować naleśniki, z obu stron naleśnik złożyć do środka a następnie zwijać w rulon. Panierować w
jajku i
bułce tartej. Usmażyć z 4 stron na złoty kolor. Podawać z
sosem pieczarkowym lub czerwonym barszczem.Smacznego!