ßßß Cookit - przepis na Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Krokiety trochę pracochłonne, ale smak z barszczem czerwonym, bezcenny :)
Ciasto na naleśniki:
250 g mleka
250 g wody
250 g mąki pszennej
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
40 g roztopionego masła lub oliwy
Wszystkie składniki wymieszać mikserem, aż powstanie gładka masa bez grudek. Odstawić na 15 minut, w tym czasie mąka napęcznieje. Smażyć bez dodatku tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Wykonanie naleśników w Thermomixie:
1. Do naczynia włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności i wymieszać 20s./obr.4. Odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe do smażenia.
Farsz:
500 g mięsa z rosołu
500 g pieczarek
2 średnie cebule
warzywa z rosołu (marchewka, pietruszka, seler)
2 jajka
sól i pieprz do smaku
Pieczarki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Smażyć z pieczarkami na łyżce oleju, aż się wszystko poddusi. Pieczarki z cebulą, mięso i warzywa zmielić w maszynce, dodać jajka i przyprawić do smaku. Jeśli farsz będzie zbyt gęsty można dodać trochę rosołu, jeśli będzie za rzadki dodać bułki tartej.
Gotowym farszem smarować naleśniki, z obu stron naleśnik złożyć do środka a następnie zwijać w rulon. Panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć z 4 stron na złoty kolor. Podawać z sosem pieczarkowym lub czerwonym barszczem.
Smacznego!
Źródło:http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/2013/03/krokiety-z-miesem-i-pieczarkami.html