ßßß
Krokiety trochę pracochłonne, ale smak z barszczem czerwonym, bezcenny :)Ciasto na naleśniki:250 g mleka250 g wody250 g mąki pszennej2 jajka1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukru40 g roztopionego masła lub oliwyWszystkie składniki wymieszać mikserem, aż powstanie gładka masa bez grudek. Odstawić na 15 minut, w tym czasie mąka napęcznieje. Smażyć bez dodatku tłuszczu na złoty kolor z obu stron.Wykonanie naleśników w Thermomixie:1. Do naczynia włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności i wymieszać 20s./obr.4. Odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe do smażenia.Farsz:500 g mięsa z rosołu500 g pieczarek2 średnie cebulewarzywa z rosołu (marchewka, pietruszka, seler)2 jajkasól i pieprz do smakuPieczarki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Smażyć z pieczarkami na łyżce oleju, aż się wszystko poddusi. Pieczarki z cebulą, mięso i warzywa zmielić w maszynce, dodać jajka i przyprawić do smaku. Jeśli farsz będzie zbyt gęsty można dodać trochę rosołu, jeśli będzie za rzadki dodać bułki tartej.Gotowym farszem smarować naleśniki, z obu stron naleśnik złożyć do środka a następnie zwijać w rulon. Panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć z 4 stron na złoty kolor. Podawać z sosem pieczarkowym lub czerwonym barszczem.Smacznego!