Wykonanie
Długo za mną chodziły krokiety z
mięsem ale z lenistwa nie chciało mi się ich robić. Aż w końcu się zawzięłam i zrobiłam. Nie ukrywam jest przy nich trochę pracy ale tak raz na jakiś czas można poświęcić trochę więcej czasu i wysiłku na ich przygotowanie. Jeżeli chcemy zamrozić krokiety to pamiętajcie aby zrobić to jeszcze przed panierowaniem.Krokiety podałam z czerwonym barszczem .

Składniki:4
cebulepołowa 1,5 litrowego słoika domowej
kapusty2
marchewki1
pietruszkadomowa
wegeta do smakusol do smaku
pieprz do smaku
bułka tarta0.8 kg
fileta z indyka0.7 kg
szynki wieprzowejWykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć. Oba kawałki
mięsa wymyć, porządnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do
mięsa.
Marchew i
pietruszkę obrać i pokroić w plastry. Zmielone
mięso przełożyć do garnka,dodać
marchew,
pietruszkę zalać przygotowanym wcześniej
bulionem i dusić do czasu, aż będzie miękkie. Gdy
mięso będzie gotowe przełożyć je do miseczki i poczekać, aż wystygnie. Do drugiego garnka przełożyć
kapustę zalać
wodą i gotować ją do miękkości. Gdy
kapusta będzie miękka odcisnąć i odstawić do wystygnięcia.
Mięso,
marchew,
pietruszkę,
cebulę i
kapustę zmielić w maszynce. Do masy dodać
sól,
pieprz i
wegetę do smaku. Jeżeli masa na farsz będzie za mokra należy dodać
bułki tartej.Na środek każdego naleśnika nakładamy porcję farszu i zwijamy w rulonik, następnie obtaczamy naleśnik w
jajku i
bułce tartej- smażymy na złoty kolor.

Naleśniki:2 szklanki
mąki pszennejpół łyżeczki
soli2
jajkaszklanka
mlekaszklanka przegotowanej
wody2 łyżeczki
oliwy z oliwekWykonanie: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieścić w misce i wymieszać na gładką, jednolitą masę. Odłożyć ciasto na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Wystudzić.