ßßß
Składniki:Farsz: kapusta ok. 0,8 kgtłuszcz 5 dagcebulka 1sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowaCiasto: jaja 4mleko ok.1 szklankimąka pszenna ok. 30 dagsólwoda ok. ½ szklanki (w zależności od gęstości ciasta)Panierka: jaja 2, bułka tartaWykonanie:Kapustę opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odsączyć. Ostudzić.Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na tłuszczu.Kapustę przepuścić przez maszynkę do mielenia (odlać sok), wymieszać z podsmażoną cebulą. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową do smaku.Żółtka zmiksować z mlekiem i szczyptą soli. Dodać mąkę, nadal miksować. W zależności od gęstości ciasta dodawać wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki (tylko, by się ścięły).
Następnie naleśniki posmarować farszem z kapusty, zawinąć, panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoto z obu stron. Podawać gorące np. z sosem grzybowym lub pomidorowym.