Wykonanie

Składniki:Farsz:
kapusta ok. 0,8 kgtłuszcz 5 dag
cebulka 1
sól,
pieprz,
cukier,
gałka muszkatołowaCiasto:
jaja 4
mleko ok.1 szklanki
mąka pszenna ok. 30 dag
sólwoda ok. ½ szklanki (w zależności od gęstości ciasta)Panierka:
jaja 2,
bułka tartaWykonanie:
Kapustę opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty
cukru. Odsączyć. Ostudzić.
Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na tłuszczu.
Kapustę przepuścić przez maszynkę do mielenia (odlać sok), wymieszać z podsmażoną
cebulą. Przyprawić
solą,
pieprzem,
cukrem i
gałką muszkatołową do smaku.
Żółtka zmiksować z
mlekiem i szczyptą
soli. Dodać
mąkę, nadal miksować. W zależności od gęstości ciasta dodawać
wodę. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki (tylko, by się ścięły).

Następnie naleśniki posmarować farszem z
kapusty, zawinąć, panierować w
jajku i
bułce tartej, smażyć na złoto z obu stron. Podawać gorące np. z
sosem grzybowym lub
pomidorowym.