ßßß
Składniki1/2 kg maki pszennej1/2 łyżeczki soli1/4 szklanki słodkiego mleka1 jajko3/4 szklanki letniej wodyFarsz1 kg świeżej kapusty5 dag suszonych grzybów1 cebulaolej rzepakowy do smażeniasól Kamispieprz Kamis.
WykonanieMąkę przesiewamy wysypujemy na stolnice, robimy w niej wgłębienie wlewamy gorące mleko mieszając widelcem. Do zaparzonego ciasta stopniowo dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy do uzyskania jednolitej, miękkiej masy. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na środek każdego nakładamy farsz, składamy na pół dobrze sklejamy brzegi. Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzącej osolonej wody.Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką by nie przywarły do dna. Przykrywamy i wolno gotujemy. Gdy wypłyną odkrywamy i gotujemy jeszcze ok 3 minuty,odcedzamy.Gorące układamy na półmisku.FarszGrzyby oczyszczamy,myjemy namaczamy w wodzie i zostawimy na noc,po czym gotujemy odlewamy wodę i drobno kroimy lub mielimy w maszynce. Kapustkę oczyszczamy myjemy szatkujemy gotujemy. Odcedzamy i odciskamy nadmiar wody.Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę.Na patelni szklimy cebulę na oleju. Grzyby,kapustkę i cebulę mieszamy doprawiamy do smaku .Gotowym farszem nadziewamy pierożki