Wykonanie
Przygotowując dania na uroczystą kolację wigilijną,nie ma znaczenia czy potrawa jest wykwintna, czy bardzo prosta.Ważne by była zrobiona z
sercem i miłością.Tradycyjnie na Wigilię przygotowujemy pierogi postne z różnymi farszami.Najczęściej na naszych stołach goszczą pierogi z
kapustką i
grzybami.Tym razem przygotowałam pierogi ze świeżej
kapusty, wyszły bardzo delikatne,pyszne aromatyczne,genialne w smaku. Uwielbiam na drugi dzień odsmażone na
oleju rzepakowym,
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom cholesterolu we
krwi.
Składniki1/2 kg
maki pszennej1/2 łyżeczki
soli1/4 szklanki słodkiego
mleka1
jajko3/4 szklanki letniej
wodyFarsz1 kg świeżej
kapusty5 dag
suszonych grzybów1
cebulaolej rzepakowy do smażenia
sól Kamis
pieprz Kamis.
Wykonanie
Mąkę przesiewamy wysypujemy na stolnice, robimy w niej wgłębienie wlewamy gorące
mleko mieszając widelcem. Do zaparzonego ciasta stopniowo dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy do uzyskania jednolitej, miękkiej masy. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na środek każdego nakładamy farsz, składamy na pół dobrze sklejamy brzegi. Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzącej osolonej
wody.Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką by nie przywarły do dna. Przykrywamy i wolno gotujemy. Gdy wypłyną odkrywamy i gotujemy jeszcze ok 3 minuty,odcedzamy.Gorące układamy na półmisku.Farsz
Grzyby oczyszczamy,myjemy namaczamy w wodzie i zostawimy na noc,po czym gotujemy odlewamy
wodę i drobno kroimy lub mielimy w maszynce.
Kapustkę oczyszczamy myjemy szatkujemy gotujemy. Odcedzamy i odciskamy nadmiar
wody.
Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę.Na patelni szklimy
cebulę na
oleju.
Grzyby,
kapustkę i
cebulę mieszamy doprawiamy do smaku .Gotowym farszem nadziewamy pierożki