ßßß Cookit - przepis na Drobiowa wątróbka z rydzami

Drobiowa wątróbka z rydzami

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Drobiowa wątróbka z rydzami to danie dla miłośników podrobów. Do tego dania użyłam wątróbek z kurczaków zagrodowych – kurczaki te charakteryzują się mniejszymi przyrostami w okresie odchowu i wyjątkowo smacznym mięsem. O walorach prozdrowotnych wątróbki możecie poczytać w artykule o wątróbce cielęcej .
Porcja dla ok. 3 osób
Składniki:
½ kg wątróbek drobiowych
1 szklanka mleka
250 g świeżych rydzów
2 średnie cebule
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki mąki pszennej
250 ml gorącej wody
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wątróbki namoczyć w mleku przez ok. 30 minut.
Rydze oczyścić z piachu i innych zanieczyszczeń, pokroić na mniejsze kawałki (ćwiartki, połówki).
Cebule obrać i pokroić w półplasterki.
W niedużym garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju, podsmażyć cebulę.
Wątróbkę wyjąć z mleka, osuszyć ręcznikiem papierowym, obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, na nim obsmażyć każdy kawałek wątróbki z obu stron – po 2 minuty każdej strony.
Wątróbki przełożyć do cebuli. Dodać gorącą wodę.
Na patelni ponownie rozgrzać 1 łyżkę oleju i na nim obsmażyć rydze, przełożyć do garnka.
Doprawić solą i pieprzem, powoli gotować przez ok. 3 minuty.
Drobiowa wątróbka z rydzami może byś podawana z kaszami lub gotowanymi ziemniakami, ja poddaję ją również na placku ziemniaczanym .
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2017/10/drobiowa-watrobka-rydzami