Poziom trudnościDrobiowa wątróbka z rydzami to danie dla miłośników podrobów. Do tego dania użyłam wątróbek z kurczaków zagrodowych – kurczaki te charakteryzują się mniejszymi przyrostami w okresie odchowu i wyjątkowo smacznym mięsem. O walorach prozdrowotnych wątróbki możecie poczytać w artykule o wątróbce cielęcej .Porcja dla ok. 3 osóbSkładniki:½ kg wątróbek drobiowych1 szklanka mleka250 g świeżych rydzów2 średnie cebule3 łyżki oleju rzepakowego2 łyżki mąki pszennej250 ml gorącej wodysól i pieprz do smakuSposób przygotowania:Wątróbki namoczyć w mleku przez ok. 30 minut.Rydze oczyścić z piachu i innych zanieczyszczeń, pokroić na mniejsze kawałki (ćwiartki, połówki).Cebule obrać i pokroić w półplasterki.W niedużym garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju, podsmażyć cebulę.Wątróbkę wyjąć z mleka, osuszyć ręcznikiem papierowym, obtoczyć w mące.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, na nim obsmażyć każdy kawałek wątróbki z obu stron – po 2 minuty każdej strony.Wątróbki przełożyć do cebuli. Dodać gorącą wodę.Na patelni ponownie rozgrzać 1 łyżkę oleju i na nim obsmażyć rydze, przełożyć do garnka.Doprawić solą i pieprzem, powoli gotować przez ok. 3 minuty.Drobiowa wątróbka z rydzami może byś podawana z kaszami lub gotowanymi ziemniakami, ja poddaję ją również na placku ziemniaczanym .Smacznego!