Wykonanie
Wiedziałam, że na obiad dziś będzie
ryba. Ok, tylko jak ją przygotować, żeby nie było nudno ? Bardzo smakował nam ostatnio grillowany
pstrąg ; chciałam żeby dziś było zupełnie inaczej, więc grillowana
ryba odpadła od razu, smażona też, za to wizja pysznego, delikatnego, białego
mięsa (jakim może się pochwalić
okoń ) w gęstym sosie, uduszonego jednocześnie z młodymi warzywami - o tak ! to było to :)Bardzo smaczne, sycące danie.A pamiętacie też to pyszne
curry z
jajek ?
Składniki :ok. 1 kg filetów ze świeżego
okonia1 łyżka
mąki pszennejoliwa do smażenia
sól,
pieprzSos:400 ml
mleka kokosowego1/2 łyżeczki
curry5 posiekanych
szalotek3 ząbki
czosnku1 szklanka wyłuskanego, młodego,
zielonego groszku1/2 pęczka
szczypiorku10 niewielkich
młodych ziemniaczków
sól,
pieprzPrzygotowanie:Filety dzielę na równe, spore kawałki, lekko
solę i posypuję
pieprzem, po czym oprószam
mąką i szybko obsmażam z obu stron na
oliwie. Przekładam do miski. Na tej samej patelni przez kilka minut pod przykryciem duszę
szalotki, aż się zeszklą. Dolewam
mleko kokosowe, dodaję zmiażdżony
czosnek i
curry. Doprawiam
solą i
pieprzem. Do sosu przekładam kawałki
ryby i pod przykryciem duszę na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Wyszorowane szczoteczką
ziemniaki dzielę na ósemki i dokładam na patelnię razem z
groszkiem. Duszę do czasu, aż
ziemniaki będą miękkie. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaję posiekany
szczypiorek.Przepis autorski.