ßßß Cookit - przepis na Wiosenne kotleciki

Wiosenne kotleciki

nazwa

Wykonanie

Wiosna nadchodzi dużymi krokami. Coraz więcej zieleni, przyroda powoli budzi się do życia. Na moim talerzu również goszczą piękne, zielone wiosenne kolory. Dziś zapraszam na pyszne wiosenne kotleciki. Jeśli jesteście na diecie, nie jecie mięsa lub po prostu wolelibyście zasmakować jakiejś odmiany, to ta propozycja jest dla Was. Przygotowałam je z nowym produktem firmy Bonduelle "Gotowane na parze". Musiałam wykazać się olbrzymią silną wolą, by nie zjeść całego zielonego groszku łyżeczką wprost z puszki...
... ach cóż to była za kolacja ...
Składniki: (na 5 sztuk)
3/4 szklanki zielonego groszku Bonduelle "Gotowane na parze"
3/4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
szczypta bazylii (około 1/3 łyżeczki)
sól i pieprz do smaku
szczypta granulowanego czosnku (dosłownie wziąć odrobinę w palce i przyprawić)
1/4 średniej wielkości czerwonej cebuli
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1/2 łyżce oliwy z oliwek. Przekładamy do miski. Dorzucamy 3/4 szklanki zielonego groszku "Gotowane na parze" Bonduelle, posiekany szczypiorek i przyprawy (sól, pieprz, bazylia oraz granulowany czosnek). Wszystko razem ugniatamy (ja robię to ręcznie, ale można użyć np. widelca, blendera). Próbujemy, jeśli zajdzie taka potrzeba jeszcze doprawiamy. Na koniec dodajemy 3/4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej i znów mieszamy. Rozgrzewamy 1/2 łyżki oliwy z oliwek na patelni, formujemy w rękach małe kotleciki i smażymy z obu stron do zarumienienia kotlecików.
Pysznie, zdrowo i zielono. Kotleciki możemy podać same lub z ulubionym domowym sosem, np. czosnkowym.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/03/Wiosenne-kotleciki.html