ßßß
... ach cóż to była za kolacja ...Składniki: (na 5 sztuk)3/4 szklanki zielonego groszku Bonduelle "Gotowane na parze"3/4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistejszczypta bazylii (około 1/3 łyżeczki)sól i pieprz do smakuszczypta granulowanego czosnku (dosłownie wziąć odrobinę w palce i przyprawić)1/4 średniej wielkości czerwonej cebuli1 łyżeczka posiekanego szczypiorku1 łyżka oliwy z oliwek do smażeniaPrzygotowanie:Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1/2 łyżce oliwy z oliwek. Przekładamy do miski. Dorzucamy 3/4 szklanki zielonego groszku "Gotowane na parze" Bonduelle, posiekany szczypiorek i przyprawy (sól, pieprz, bazylia oraz granulowany czosnek). Wszystko razem ugniatamy (ja robię to ręcznie, ale można użyć np. widelca, blendera). Próbujemy, jeśli zajdzie taka potrzeba jeszcze doprawiamy. Na koniec dodajemy 3/4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej i znów mieszamy. Rozgrzewamy 1/2 łyżki oliwy z oliwek na patelni, formujemy w rękach małe kotleciki i smażymy z obu stron do zarumienienia kotlecików.Pysznie, zdrowo i zielono. Kotleciki możemy podać same lub z ulubionym domowym sosem, np. czosnkowym.Smacznego