Wykonanie
Szaszłyki to lekki, smaczny i niedrogi obiad. Delikatne
mięso, soczyste warzywa :) I nic nie szkodzi, że nie ma grilla, bo można je przygotować w piekarniku.



Składniki na 8-10 szaszłyków:3 pojedyncze
piersi kurczaka1 średnia żółta
cukinia2
cebule1
czerwona paprykamarynata do
kurczaka :3 ząbki
czosnku2
liście laurowe1 łyżka suszonego
majeranku1 łyżka
suszonego oregano1 łyżka suszonego
tymianku1 łyżka
soli1 łyżeczka
miodu3 łyżki
oliwymarynata do warzyw:3 łyżki
oliwy1/2 łyżeczki
soli2 łyżki jasnego
sosu sojowego1 łyżeczka
miodu8-10 wcześniej namoczonych patyczków do szaszłykówPrzygotowanie:
Czosnek przeciśnięty przez praskę ucieram z
solą, dodaję
zioła i pokuszone
liście laurowe, dodaję
oliwę i
miód. Oczyszczone
filety z kurczaka dzielę na kawałki wielkości 3-4 cm , przekładam je do miski, dokładnie nacieram marynatą i odstawiam do lodówki na ok. godzinę. Mieszam składniki marynaty do warzyw.
Cukinie kroję w plastry ok. 2 cm grubości,
cebulę dzielę na ćwiartki,
paprykę kroję w duże kawałki. Warzywa przekładam do miski , mieszam z marynatą, też odstawiam na jakiś czas.Nadziewam kolejno składniki szaszłyków na patyczki i przez kilka minut z każdej strony rumienię na patelni grillowej, po czym przekładam na blachę natłuszczona
oliwą, przykrywam folią aluminiową. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C, piekę przez ok. 30 minut pod przykryciem, po czym zdejmuję folię i piekę przez kolejne 30 minut.Podaję z pieczonymi
ziemniakami i
sosem czosnkowym .Przepis autorski.


