Wykonanie
W Indiach nazywają się: aloo ki tikki, są jak na Indie przystało pełne smaku i aromatu. Dla nieprzyzwyczajonych do ostrych przypraw mogą wydawać się zbyt pikantne, ale w moim domu spotkały się prawie z uwielbieniem :) Podałam je z
majonezowym sosem z wędzonej
papryki dla złagodzenia smaku.



Składniki :1/2 kg
ziemniaków150 g.
groszku z puszki (w oryginalnym przepisie świeży, ugotowany)2 zielone
papryczki chili (ja użyłam czerwonych)1 mała
czerwona cebula1 łyżka startego świeżego
imbiru1 łyżeczka kuminu rzymskiego1 łyżeczka
kolendry2 łyżki
mąki z
ciecierzycy (nie mam, użyłam orkiszowej)1/2 łyżeczki
garam masala (pominęłam, dodałam szczyptę
gałki muszkatołowej,
cynamonu i tartych
goździków)1/4 łyżeczki
soli1 łyżka
soku z cytryny5 łyżek
olejuPrzygotowanie :Ucieram w moździerzu kumin i
kolendrę. Na patelni, na łyżce
oleju smażę drobno posiekaną
cebulę,
chili i wszystkie
przyprawy przez ok. minutę. Obrane
ziemniaki gotuję do miękkości, dokładnie odcedzam i osuszam,ale mają pozostać gorące. Duszę je i dodaję do lekko zgniecionego widelcem
groszku. Dodaję
przyprawy,
mąkę i
sok z cytryny i
sól, dokładnie mieszam. Formuję niewielkie klopsy ( w leciutko zwilżonych dłoniach), delikatnie je spłaszczam i smażę na pozostałym
oleju z obu stron, aż się zrumienią.Podaję zarówno na ciepło, jak i na zimno.Przepis z książki : Szczypta smaku...Indie, wyd. Wega Delbana Polska.


