ßßß Cookit - przepis na Chana Masala - ciecierzyca ze szpinakiem lub z pomidorami

Chana Masala - ciecierzyca ze szpinakiem lub z pomidorami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 puszka ciecierzycy(zwanej tez cieciorką)
1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku drobno posiekane
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny lub łyżeczka startego imbiru
1/2 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki curry w proszku
1/2 łyżeczki kolendry w proszku
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki garam masala
1 duży pęczek szpinaku(ok 25 dag lub szpinak mrożony) lub w drugiej wersji puszka bardzo drobno krojonych pomidorów
sól i pieprz do smaku
ewentualnie szczypta mielonych goździków
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie Na dużej patelni lekko zrumienić na oliwie posiekaną cebulę i czosnek (około 3-5 minut)
Dodać ciecierzycę prosto z puszki wraz z zalewą, a następnie dodać przyprawy i sok z cytryny lub imbir.
Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 15 - 20 minut aż ciecierzyca będzie miękka (od czasu do czasu zamieszać).
Zmniejszyć ogień i dodać szpinak lub siekane pomidory W wersji ze szpinakiem gotować kolejne 3 do 6 minut lub w przypadku wersji z pomidorami ok. 15 minut.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/04/chana-masala-ciecierzyca-ze-szpinakiem.html