Wykonanie
Zmodyfikowany przepis z "Kuchni indyjskiej" Shehzad Husain. Klasyk:
ciecierzyca ze
szpinakiem. Do tego świeża
kolendra - jak mogłam jej jeszcze rok temu nie lubić ? Tak samo jak
natki pietruszki i bazylii? Jeszcze trochę i przekonam się do
imbiru ;).
Składniki:150 g ugotowanej
ciecierzycy (lub z puszki)100 g
szpinaku1 łyżka
oleju (użyłam
ryżowego)po 1 łyżeczce:
gorczycy, kuminu, sproszkowanej
kolendry2 suszone
papryczki chilimalutka szczypta
imbiru (lub większa jak ktoś lubi)
sok z cytrynyopcjonalnie
sólgarść świeżej
kolendryNa rozgrzanym
oleju podsmażyć
przyprawy:
gorczycę, kumin,
kolendrę,
imbir, posiekane papryczki. Kiedy zaczną intensywnie pachnieć, dodać umyty i osączony
szpinak. Po kilku minutach, kiedy
szpinak już zmięknie, dodać do niego ugotowaną
ciecierzycę, chwilę razem smażyć. Na koniec posolić (jeśli już używam
soli to w śladowych ilościach), przed podaniem skropić
sokiem z cytryny i posypać świeżą posiekaną
kolendrą.Koszt (1 duża lub 2 małe porcje - w zależności od tego z czym jemy): ok. 4 zł