Rzutem na taśmę w ostatnim dniu Festiwalu Kuchni Indyjskiej przygotowałam dzisiaj danie tejże oto kuchni. Miałam w planach nie tylko to, ale niestety jak zwykle za dużo sobie zaplanowałam…Przepis pochodzi z książeczki Shehzad Husain Kuchnia indyjska (Wydawnictwo Olesiejuk), s. 150.Składniki:8 łyżek ciecierzycy4 łyżki oleju rzepakowego1/2 łyżeczki nasion gorczycy1/2 łyżeczki nasion czarnuszki4 suszone czerwone chili450 g mrożonego szpinaku (lub z puszki)1 łyżeczka imbiru w proszku1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki chili w proszku2 łyżki soku z cytryny1. Ciecierzycę należy moczyć przez całą noc. Następnie zalać nową wodą i gotować 30 minut z dodatkiem soli.2. W drugim garnku rozgrzać olej, dodać nasiona czarnuszki i gorczycy, straki chili i smażyć 2 minuty. Następnie dodać szpinak, wymieszać i smażyć około 5 minut (jeśli jest zamrożony potrzeba dwa razy więcej czasu).3. Do szpinaku dodać imbir, kolendrę, kmin oraz chili. Smażyć na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut.4. Do szpinaku dodać ciecierzycę i sok z cytryny. Wymieszać i podawać.5. Można podać z jajkiem sadzonym.