Wykonanie
Dzisiejszy przepis to pyszna i zdrowa
ciecierzyca w zielonym towarzystwie
szpinaku - samo zdrowie, nic dodać nic ująć.Potrzebne składniki:puszka
ciecierzycy1
pomidor (sparzamy, ściągamy skórkę i blendujemy na
purre)1
cebula średnia (posiekana drobno)1 filiżanka
nerkowców - mielimy na proszekpół paczki
mrożonego szpinaku (300 g)łyżeczka
soku z cytryny1 zielone
chili1 łyżeczka
soli (lub do smaku)3-4 ząbki
czosnku przeciśnięte1-2 łyżki
olejumały kawałek (2-3 cm)
imbiru - obranego i drobno posiekanego
przyprawy: 1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego, 1 łyżeczka
garam masala, 1 łyżeczka liści
kozieradki, 1/2 łyżeczki czerwonego
chili.
Przygotowanie:Na cięzkiej patelni rozgrzewamy
olej, na gorący wrzucamy ziarna
kminu. Kiedy zaczną strzelać, dodajemy
cebulę i smażymy aż lekko zbrązowieje.
Potem dodajemy przeciśnięty
czosnek i posiekany
imbir i zielone
chili, solimy i smażymy mieszając przez 2-3 minuty. Dodajemy na patelnię
purre pomidorowe, smażymy, aż większość
wody z
pomidora odparuje. Następnie dodajemy
przyprawy sypkie:
garam masala, czerwone
chili, liście
kozieradki, mieszamy dokładnie. Kolejnym krokiem jest dodanie (wcześniej rozmrożonego)
szpinaku. Mieszamy sos na patelni przez kilka minut, wsypujemy proszek z orzeszków
nerkowca i ponownie dokładnie mieszamy; dodajemy teraz
ciecierzycę odsączoną z
wody, mieszamy. Do sosu dodajemy ok. 3/4 szklanki
wody, lub tyle, by sos miał dobrą gęstość. Pozwalamy, aby nasze danie pogotowało się ok. 10 minut. Skrapiamy
sokiem z cytryny.Podajemy z indyjskimi plackami lub z
ryżem. Smacznego!