ßßß Cookit - przepis na Ciecierzyca w sosie szpinakowym - Chana palak masala

Ciecierzyca w sosie szpinakowym - Chana palak masala

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy przepis to pyszna i zdrowa ciecierzyca w zielonym towarzystwie szpinaku - samo zdrowie, nic dodać nic ująć.
Potrzebne składniki:
puszka ciecierzycy
1 pomidor (sparzamy, ściągamy skórkę i blendujemy na purre)
1 cebula średnia (posiekana drobno)
1 filiżanka nerkowców - mielimy na proszek
pół paczki mrożonego szpinaku (300 g)
łyżeczka soku z cytryny
1 zielone chili
1 łyżeczka soli (lub do smaku)
3-4 ząbki czosnku przeciśnięte
1-2 łyżki oleju
mały kawałek (2-3 cm) imbiru - obranego i drobno posiekanego
przyprawy: 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczka garam masala, 1 łyżeczka liści kozieradki, 1/2 łyżeczki czerwonego chili.
Przygotowanie:
Na cięzkiej patelni rozgrzewamy olej, na gorący wrzucamy ziarna kminu. Kiedy zaczną strzelać, dodajemy cebulę i smażymy aż lekko zbrązowieje. Potem dodajemy przeciśnięty czosnek i posiekany imbir i zielone chili, solimy i smażymy mieszając przez 2-3 minuty. Dodajemy na patelnię purre pomidorowe, smażymy, aż większość wody z pomidora odparuje. Następnie dodajemy przyprawy sypkie: garam masala, czerwone chili, liście kozieradki, mieszamy dokładnie. Kolejnym krokiem jest dodanie (wcześniej rozmrożonego) szpinaku. Mieszamy sos na patelni przez kilka minut, wsypujemy proszek z orzeszków nerkowca i ponownie dokładnie mieszamy; dodajemy teraz ciecierzycę odsączoną z wody, mieszamy. Do sosu dodajemy ok. 3/4 szklanki wody, lub tyle, by sos miał dobrą gęstość. Pozwalamy, aby nasze danie pogotowało się ok. 10 minut. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Podajemy z indyjskimi plackami lub z ryżem. Smacznego!
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2014/02/ciecierzyca-w-sosie-szpinakowym-chana.html