Wykonanie
Zestawienie składników może wydawać się to trochę nietypowe, bo kto je
kapustę kiszoną z
musztardą ? Zapewniam Was jednak, że smak jest wyborny; ciasto jest lekko słodkie,
kapusta pikantna, a
musztardowo -
serowy sos łączy te smaki w idealną całość.



Składniki na 4 małe pizze :Ciasto:1 szklanka
mąki pszennej15 g. świeżych
drożdży1/4 szklanki ciepłego
mleka1/2 łyżeczki
majeranku1/3 łyżeczki
miodu1/3 łyżeczki
soli3 łyżki
oliwyKapusta :100 g.
kapusty kiszonej1 duża
cebula2-3 łyżki
wody1 łyżka
oleju do smażenia
sól i
pieprz do smakuSos - mieszam wszystkie składniki:3 łyżki
przecieru pomidorowego2 łyżki słodkiej
musztardy (u mnie bawarska)1/3 łyżeczki
soli3 łyżki drobno startego
żółtego seraPrzygotowanie :W przesianej do miski
mące robię dołek, wkruszam do niego
drożdże, dodaję troszkę
miodu, wlewam 2-3 łyżki
mleka i pozostawiam na 10 minut, aż
drożdże wyraźnie urosną. Dodaję pozostałe
mleko,
miód,
sól,
majeranek i
oliwę, zagniatam ciasto. Zostawiam pod przykryciem na 15 minut.W międzyczasie obraną
cebulę kroję w plasterki i smażę na łyżce
oleju na średnim ogniu (pod przykryciem), by zmiękła i lekko się zarumieniła. Dodaję do
cebuli kapustę i
wodę, duszę razem przez 15 minut. Doprawiam
solą i
pieprzem, odstawiam do przestudzenia.Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę posypana
mąką, zagniatam lekko, dzielę na 4 części. Każdą rozwałkowuję na kształt kółka o średnicy ok. 10 cm. Brzegi każdego kółka zawijam zgodnie ze zdjęciem i lekko nacinam nożem. Przekładam na blachę wyłożoną papierem, każde kółko smaruję sosem i wykładam porcję
kapusty. Piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 20 minut. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.Przepis autorski.









