Wykonanie
Dziś polecam bardzo prosty przepis na przepyszne,
cebulowe bułeczki z
żółtym serem. Smakują naprawdę rewelacyjnie, są idealne do zupy lub po prostu jako zamiennik
pieczywa. Ciasto jest tak smaczne i proste, że na pewno skłoni mnie do wypróbowania różnych wariantów
smakowych podobnych wypieków. Inspirację znalazłam tutaj, polecam, smacznego:) na 8 bułeczek:125 ml ciepłej
wody (pół szklanki),125 ml ciepłego
mleka,2 łyżeczki
miodu wielokwiatowego,płaska łyżeczka
soli,łyżeczka
oleju,25 g
drożdży,500 g
mąki pszennej,2-3 duże
cebule,ok 120g
sera żółtego,2 łyżki
ketchupu plus
jajko (do posmarowania bułeczek)25 g
drożdży r ozpuścić w 125 ml ciepłej
wody. Dodać 250 g
mąki, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny pod przykryciem, by
drożdże wyrosły (może się wydawać, że
mąki jest za dużo, ale tak ma być). Posiekaną w kosteczkę
cebulę przesmażyć na niewielkiej ilości
oleju, doprawić
solą i
pieprzem.
Ser zetrzeć na dużych oczkach. Do wyrośniętych
drożdży dodać 125 ml ciepłego
mleka, resztę
mąki (może się okazać, że wystarczy ilość mniejsza niż w przepisie),
sól,
olej i
miód. Wymieszać i dobrze wyrobić tak, aby ciasto nie kleiło się do rąk, było gładkie i elastyczne (około 10 minut). Podzielić na 8 części, z każdej z nich zrobić kulkę, z której następnie uformować płaski, okrągły placek. Placuszki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy placuszek posmarować
jajkiem rozmąconym z 2 łyżkami
keczupu i nałożyć porcję
cebuli. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Cebulaczki piec 5 min w 200'C. Następnie posypać je
startym serem żółtym, zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze ok 20 min.