ßßß Cookit - przepis na Cebulaczki

Cebulaczki

nazwa

Wykonanie

Dziś polecam bardzo prosty przepis na przepyszne, cebulowe bułeczki z żółtym serem. Smakują naprawdę rewelacyjnie, są idealne do zupy lub po prostu jako zamiennik pieczywa. Ciasto jest tak smaczne i proste, że na pewno skłoni mnie do wypróbowania różnych wariantów smakowych podobnych wypieków. Inspirację znalazłam tutaj, polecam, smacznego:) na 8 bułeczek:
125 ml ciepłej wody (pół szklanki),
125 ml ciepłego mleka,
2 łyżeczki miodu wielokwiatowego,
płaska łyżeczka soli,
łyżeczka oleju,
25 g drożdży,
500 g mąki pszennej,
2-3 duże cebule,
ok 120g sera żółtego,
2 łyżki ketchupu plus jajko (do posmarowania bułeczek)
25 g drożdży r ozpuścić w 125 ml ciepłej wody. Dodać 250 g mąki, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny pod przykryciem, by drożdże wyrosły (może się wydawać, że mąki jest za dużo, ale tak ma być). Posiekaną w kosteczkę cebulę przesmażyć na niewielkiej ilości oleju, doprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na dużych oczkach. Do wyrośniętych drożdży dodać 125 ml ciepłego mleka, resztę mąki (może się okazać, że wystarczy ilość mniejsza niż w przepisie), sól, olej i miód. Wymieszać i dobrze wyrobić tak, aby ciasto nie kleiło się do rąk, było gładkie i elastyczne (około 10 minut). Podzielić na 8 części, z każdej z nich zrobić kulkę, z której następnie uformować płaski, okrągły placek. Placuszki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy placuszek posmarować jajkiem rozmąconym z 2 łyżkami keczupu i nałożyć porcję cebuli. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Cebulaczki piec 5 min w 200'C. Następnie posypać je startym serem żółtym, zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze ok 20 min.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/03/cebulaczki.html