Wykonanie
Domowe hot-dogi są super :) Jakiś czas temu pojawił się na moim blogu przepis na domowe
bułki do hot-dogów i hamburgerów . Dzisiejsza propozycja jednak idzie jeszcze krok do przodu, bo proponuję Wam upieczenie
parówek równocześnie z
bułkami :DMoje dzieci sie zakochały w tych hot-dogach. Są obłędnie pyszne, ale niestety nie można poprzestać tylko na jednym ;)Przepis do którego dodałam nieco od siebie znalazłam na blogu
Oliwka w
czekoladzie i polecam Wam baaaardzo :)Składniki na 6 szt:2,5 szkl
mąki pszennej1/2 szkl
mleka1/4 szkl
wody2 łyzki
oleju1
jajko1 łyzeczka
soli25g świeżych
drożdżyponadto:6
parówek bez osłonek6 plastrów
sera żółtego tostowegoziarna
sezamu do posypaniaroztrzepane
jajko do posmarowania
Drożdże wymieszać z ciepłym
mlekiem i odstawic na 15 minut. Po tym czasie zaczyn wymieszac z pozostałymi składnikami i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić przykryte ściereczką na minimum godzinę do podwojenia swojej objętości.Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 6 części a z każdej zrobić owalnego placuszka o długości ciut większej od
parówki. Na każdym placuszku ułożyć przekrojony
żółty ser (na pół i prostokaty ułożyć wzdłuż placka). Na to ułożyć
parówkę i dokładnie zlepić ciasto dookoła. Lekko zrolować i ułożyc łączeniem na spód na blasze wyłożonej matą do pieczenia. Odstawić na ok. 20 minut do napuszenia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Każdego hot-doga nasmarować
jajkiem i posypać
sezamem. Piec ok. 25-30 minut do momentu zrumienienia.Podawać ciepłe :) Można przekroic na pół i do środka dać po odrobinie
keczupu i
musztardy.Smacznego :)