ßßß Cookit - przepis na Parówki z serem w cieście drożdżowym

Parówki z serem w cieście drożdżowym

nazwa

Wykonanie

Parówki w cieście drożdżowymhitem, zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Przepis na blogu był już wcześniej (tutaj), dzisiaj zmniejszyłam porcję i dodałam ser żółty. Wyszły przepyszne, polecam!
Potrzebujemy (na 8-10 bułeczek, w każdej 1/2 parówki):
1 szklanka mąki pszennej
10 g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
4-5 długich parówek
1 roztrzepane jajko
1/4 szklanki ciepłego mleka
starty ser żółty
*opcjonalnie, jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy odrobinę wody
Do miski wkładamy pokruszone drożdże, ciepłe mleko (nie może być za ciepłe), 1,5 łyżki mąki pszennej i 1/2 łyżeczki cukru. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodajemy szklankę mąki, sól, olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt mączne i trudno je wyrobić, dodajemy odrobinę wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Parówki kroimy na pół.
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkowujemy i kroimy na 8-10 trójkątów. Nie muszą być równe. Na każdy trójkąt układamy cienką warstwę startego sera żółtego, na wierzch kładziemy parówkę i zwijamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy zwinięte bułeczki i smarujemy każdą z nich roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Smacznego! :)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2016/01/parowkiwciescie.html