Wykonanie
Parówki w cieście
drożdżowym są
hitem, zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Przepis na blogu był już wcześniej (tutaj), dzisiaj zmniejszyłam porcję i dodałam
ser żółty. Wyszły przepyszne, polecam!
Potrzebujemy (na 8-10 bułeczek, w każdej 1/2
parówki):1 szklanka
mąki pszennej10 g świeżych
drożdżypół łyżeczki
solipół łyżeczki
cukru2 łyżki
oleju4-5 długich
parówek1 roztrzepane
jajko1/4 szklanki ciepłego
mlekastarty ser żółty*opcjonalnie, jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy odrobinę
wodyDo miski wkładamy pokruszone
drożdże, ciepłe
mleko (nie może być za ciepłe), 1,5 łyżki
mąki pszennej i 1/2 łyżeczki
cukru. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.Po tym czasie do wyrośniętych
drożdży dodajemy szklankę
mąki,
sól,
olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt mączne i trudno je wyrobić, dodajemy odrobinę
wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Parówki kroimy na pół.Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkowujemy i kroimy na 8-10 trójkątów. Nie muszą być równe. Na każdy trójkąt układamy cienką warstwę
startego sera żółtego, na wierzch kładziemy
parówkę i zwijamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy zwinięte bułeczki i smarujemy każdą z nich roztrzepanym
jajkiem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Smacznego! :)