ßßß
Składniki: (24 bułeczki)ciasto:400g mąki200ml letniej wody20g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli2 łyżki oleju (ja użyłam ryżowego)1 jajkofarsz:8 parówek dobrej jakościokoło 200g sera żółtegoketczupostrzejsza musztarda
Sposób przyrządzania:1. Mąkę przesiać do miski. Dodać soli.Letnią wodę rozmieszać z drożdżami, dwoma łyżeczkami mąki i łyżeczką cukru. Powstały rozczyn odstawiamy na 25 minut.Po tym czasie wlewamy rozczyn do mąki. Dodajemy jajko i mieszamy. Dodajemy olej, mieszamy i wyrabiamy dokładnie ciasto.Odstawiamy na godzinę albo dłużej.2. Piekarnik nagrzewamy do 190stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Parówkę kroimy na 3 równe części, tak aby powstały 24 kawałki. Natomiast ser kroimy tak, aby móc zawinąć parówki.Do szklanki wlewamy około 1/3 ketczupu, dodajemy pełną łyżeczkę musztardy (gdy chcemy ostrzejszą wersje możemy dodać więcej) i dokładnie mieszamy.3. Wyrośnięta ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Formujemy wałek i dzielimy do na 24 części. Każdą część formujemy na placuszek.Nakładamy pół łyżeczki powstałego sosu, parówkę zawijamy w ser, a następnie układamy na cieście i zawijamy w rulonik.Pamiętajmy, aby dobrze zlepić boki. Bułeczki kładziemy złączenie do dołu.Pieczemy 15-20 minut.Smacznego :)