Wykonanie
Od jakiegoś czasu chodziły za mną
bułki drożdżowe na ostro . Ich smak poznałam na uczelni, gdzie królują
bułki z
parówką, z
pieczarkami i innymi wariacjami.Problem z takimi
bułkami, kupowanymi w sklepikach jest taki, że nie mamy gwarancji co do ich świeżości.Dlatego postanowiłam zrobić własne bułeczki z
parówką . Robi się je całkiem szybko. Są idealne do szkoły, pracy lub przyjęcie.
Składniki: (24 bułeczki)ciasto:400g
mąki200ml letniej
wody20g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
oleju (ja użyłam
ryżowego)1
jajkofarsz:8
parówek dobrej jakościokoło 200g
sera żółtegoketczupostrzejsza
musztardaSposób przyrządzania:1.
Mąkę przesiać do miski. Dodać
soli.Letnią
wodę rozmieszać z
drożdżami, dwoma łyżeczkami
mąki i łyżeczką
cukru. Powstały rozczyn odstawiamy na 25 minut.Po tym czasie wlewamy rozczyn do
mąki. Dodajemy
jajko i mieszamy. Dodajemy
olej, mieszamy i wyrabiamy dokładnie ciasto.Odstawiamy na godzinę albo dłużej.2. Piekarnik nagrzewamy do 190stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Parówkę kroimy na 3 równe części, tak aby powstały 24 kawałki. Natomiast
ser kroimy tak, aby móc zawinąć
parówki.Do szklanki wlewamy około 1/3
ketczupu, dodajemy pełną łyżeczkę
musztardy (gdy chcemy ostrzejszą wersje możemy dodać więcej) i dokładnie mieszamy.3. Wyrośnięta ciasto przekładamy na blat oprószony
mąką. Formujemy wałek i dzielimy do na 24 części. Każdą część formujemy na placuszek.Nakładamy pół łyżeczki powstałego sosu,
parówkę zawijamy w
ser, a następnie układamy na cieście i zawijamy w rulonik.Pamiętajmy, aby dobrze zlepić boki. Bułeczki kładziemy złączenie do dołu.Pieczemy 15-20 minut.Smacznego :)