ßßß Cookit - przepis na Bułeczki drożdżowe z parówką i serem

Bułeczki drożdżowe z parówką i serem

nazwa

Wykonanie

Od jakiegoś czasu chodziły za mną bułki drożdżowe na ostro . Ich smak poznałam na uczelni, gdzie królują bułki z parówką, z pieczarkami i innymi wariacjami.
Problem z takimi bułkami, kupowanymi w sklepikach jest taki, że nie mamy gwarancji co do ich świeżości.
Dlatego postanowiłam zrobić własne bułeczki z parówką . Robi się je całkiem szybko. Są idealne do szkoły, pracy lub przyjęcie.
Składniki: (24 bułeczki)
ciasto:
400g mąki
200ml letniej wody
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju (ja użyłam ryżowego)
1 jajko
farsz:
8 parówek dobrej jakości
około 200g sera żółtego
ketczup
ostrzejsza musztarda
Sposób przyrządzania:
1. Mąkę przesiać do miski. Dodać soli.
Letnią wodę rozmieszać z drożdżami, dwoma łyżeczkami mąki i łyżeczką cukru. Powstały rozczyn odstawiamy na 25 minut.
Po tym czasie wlewamy rozczyn do mąki. Dodajemy jajko i mieszamy. Dodajemy olej, mieszamy i wyrabiamy dokładnie ciasto.
Odstawiamy na godzinę albo dłużej.
2. Piekarnik nagrzewamy do 190stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Parówkę kroimy na 3 równe części, tak aby powstały 24 kawałki. Natomiast ser kroimy tak, aby móc zawinąć parówki.
Do szklanki wlewamy około 1/3 ketczupu, dodajemy pełną łyżeczkę musztardy (gdy chcemy ostrzejszą wersje możemy dodać więcej) i dokładnie mieszamy.
3. Wyrośnięta ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Formujemy wałek i dzielimy do na 24 części. Każdą część formujemy na placuszek.
Nakładamy pół łyżeczki powstałego sosu, parówkę zawijamy w ser, a następnie układamy na cieście i zawijamy w rulonik.
Pamiętajmy, aby dobrze zlepić boki. Bułeczki kładziemy złączenie do dołu.
Pieczemy 15-20 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://pasja-patki.blogspot.com/2014/07/bueczki-drozdzowe-z-parowka-i-serem.html