ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy warkocz z oregano i parmezanem

Drożdżowy warkocz z oregano i parmezanem

nazwa

Wykonanie

Ostatnie cebulaczki tak bardzo nam posmakowały, że postanowiłam przyrządzić coś podobnego z ciasta, które wykorzystałam do ich przygotowania. Taki drożdżowy warkocz przypomina trochę w smaku pizzę i rewelacyjnie nadaje się do kanapek. Smacznego:)
125 ml ciepłej wody (pół szklanki),
125 ml ciepłego mleka,
2 łyżeczki miodu wielokwiatowego,
płaska łyżeczka soli,
łyżeczka oleju,
25 g drożdży,
500 g mąki pszennej,
oregano, suszona bazylia,
kilka łyżek startego parmezanu,
2 łyżki ketchupu plus jajko (do posmarowania)
25 g drożdży r ozpuścić w 125 ml ciepłej wody. Dodać 250 g mąki, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny pod przykryciem, by drożdże wyrosły (może się wydawać, że mąki jest za dużo, ale tak ma być). Do wyrośniętych drożdży dodać 125 ml ciepłego mleka, resztę mąki (może się okazać, że wystarczy ilość mniejsza niż w przepisie), sól, olej i miód. Wymieszać i dobrze wyrobić tak, aby ciasto nie kleiło się do rąk, było gładkie i elastyczne (około 10 minut). Podzielić je na 3 wałeczki i zapleść warkocz, posmarować go keczupem wymieszanym z jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min, przed wstawieniem do pieca posypać ziołami i parmezanem. Piec w 190 C około 30 minut.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/04/drozdzowy-warkocz-z-oregano-i-parmezanem.html