Wykonanie
Ostatnie cebulaczki tak bardzo nam posmakowały, że postanowiłam przyrządzić coś podobnego z ciasta, które wykorzystałam do ich przygotowania. Taki
drożdżowy warkocz przypomina trochę w smaku pizzę i rewelacyjnie nadaje się do kanapek. Smacznego:)125 ml ciepłej
wody (pół szklanki),125 ml ciepłego
mleka,2 łyżeczki
miodu wielokwiatowego,płaska łyżeczka
soli,łyżeczka
oleju,25 g
drożdży,500 g
mąki pszennej,
oregano, suszona
bazylia,kilka łyżek startego
parmezanu,2 łyżki
ketchupu plus
jajko (do posmarowania)25 g
drożdży r ozpuścić w 125 ml ciepłej
wody. Dodać 250 g
mąki, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny pod przykryciem, by
drożdże wyrosły (może się wydawać, że
mąki jest za dużo, ale tak ma być). Do wyrośniętych
drożdży dodać 125 ml ciepłego
mleka, resztę
mąki (może się okazać, że wystarczy ilość mniejsza niż w przepisie),
sól,
olej i
miód. Wymieszać i dobrze wyrobić tak, aby ciasto nie kleiło się do rąk, było gładkie i elastyczne (około 10 minut). Podzielić je na 3 wałeczki i zapleść warkocz, posmarować go
keczupem wymieszanym z
jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min, przed wstawieniem do pieca posypać
ziołami i
parmezanem. Piec w 190 C około 30 minut.