Sakiewki z ciasta pizzowego nie byłyby niczym niezwykłym gdyby nie farsz z kapusty włoskiej. Jest to świetny pomysł na orginalną kolację ale sakiewki idealnie nadaja się także na piknik czy wycieczkę rowerową. Bardzo polecam:)Źródło: Kolekcja Wypieki ze smakiemSkładniki na ciasto:10 g drożdżypół łyżeczki solipół szklanki ciepłej wody1,5 szklanki mąki pszenne1 łyżka oliwyZ wody i drożdży zrobić rozczyn. Kiedy rozczyn zwiększy objętość wlać do przesianej mąki, dodać oliwę i sól. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do podwojenia objętości.Składniki na farsz:2 małe cebulełyżka oliwy400 g kapusty włoskiejsól, pieprz120 ml przecieru pomidorowego120 g sera żółtego150 g szynki konserwowejCebule drobno posiekać, po czym podsmażyć je na oliwie. Oczyścić i poszatkować kapustę a następnie sparzyć ją odrobiną wody, odsączyć, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z cebulą. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę.Ciasto odgazować. Podzielić na 5-6 kawałków Każdy osobno rozwałkować. Posmarować przecierem pomidorowym, położyć część farszu, posypać startym serem i zawijać w ładne sakiewki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blaszce i piec około 20 minut w temperaturze 220 stopni.Smacznego:)