ßßß Cookit - przepis na Sakiewki drożdżowe z kapustą włoską

Sakiewki drożdżowe z kapustą włoską

nazwa

Wykonanie

Sakiewki z ciasta pizzowego nie byłyby niczym niezwykłym gdyby nie farsz z kapusty włoskiej. Jest to świetny pomysł na orginalną kolację ale sakiewki idealnie nadaja się także na piknik czy wycieczkę rowerową. Bardzo polecam:)
Źródło: Kolekcja Wypieki ze smakiem
Składniki na ciasto:
10 g drożdży
pół łyżeczki soli
pół szklanki ciepłej wody
1,5 szklanki mąki pszenne
1 łyżka oliwy
Z wody i drożdży zrobić rozczyn. Kiedy rozczyn zwiększy objętość wlać do przesianej mąki, dodać oliwę i sól. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do podwojenia objętości.
Składniki na farsz:
2 małe cebule
łyżka oliwy
400 g kapusty włoskiej
sól, pieprz
120 ml przecieru pomidorowego
120 g sera żółtego
150 g szynki konserwowej
Cebule drobno posiekać, po czym podsmażyć je na oliwie. Oczyścić i poszatkować kapustę a następnie sparzyć ją odrobiną wody, odsączyć, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z cebulą. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę.
Ciasto odgazować. Podzielić na 5-6 kawałków Każdy osobno rozwałkować. Posmarować przecierem pomidorowym, położyć część farszu, posypać startym serem i zawijać w ładne sakiewki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blaszce i piec około 20 minut w temperaturze 220 stopni.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/08/Sakiewki-drozdzowe-z-kapusta-wloska.html