Wykonanie
Składniki:ciasto:
160 g
mąki pszennej160 g
mąki pszennej razowejok. 220 ml ciepłej
wody + kilka łyżek12 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cukru2 łyżki
oliwy z oliwekdodatkowo:1-2 łyżki
oliwy1-2 łyżki ciepłej
wodykarmelizowana
cebula z ok. 250-300 g
cebulisól,
pieprzPołączyć ze sobą dwa rodzaje
mąki. Do ciepłej
wody dodać
oliwę,
sól,
cukier i połowę
mąki.
Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami
wody i dodać do ciasta. Wyrabiać ciasto, dosypując do niego stopniowo pozostałą
mąkę, ewentualnie dodając więcej
wody jeśli ciasto tego wymaga. Przykryć i odstawić na 15 minut, po tym czasie wyłożyć na blachę (użyłam blachy o wymiarach ok. 22x33cm) i obtoczyć w kilku łyżkach
oliwy. Ciasto ponownie przykryć i odstawić. Po godzinie rozprowadzić je na blasze, polać
oliwą i ciepłą
wodą, zrobić palcami wgłębiania. Na wierzch wyłożyć karmelizowaną
cebulę, doprawić. Ciasto jeszcze raz odstawić na godzinę, po czym piec w 240 C przez 12-15 minut (lub dłużej- zależy od piekarnika). Uwaga, bardzo łatwo przypalić
cebulę na wierzchu, radzę często zaglądać do piekarnika :). Do zdjęcia znów zachował się skrawek ;).Koszt: ok. 4-4 , 50 zł.Organizator: Magdalena