ßßß
            
        
160 g mąki pszennej160 g mąki pszennej razowejok. 220 ml ciepłej wody + kilka łyżek12 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki cukru2 łyżki oliwy z oliwekdodatkowo:1-2 łyżki oliwy1-2 łyżki ciepłej wodykarmelizowana cebula z ok. 250-300 g cebulisól, pieprzPołączyć ze sobą dwa rodzaje mąki. Do ciepłej wody dodać oliwę, sól, cukier i połowę mąki. Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami wody i dodać do ciasta. Wyrabiać ciasto, dosypując do niego stopniowo pozostałą mąkę, ewentualnie dodając więcej wody jeśli ciasto tego wymaga. Przykryć i odstawić na 15 minut, po tym czasie wyłożyć na blachę (użyłam blachy o wymiarach ok. 22x33cm) i obtoczyć w kilku łyżkach oliwy. Ciasto ponownie przykryć i odstawić. Po godzinie rozprowadzić je na blasze, polać oliwą i ciepłą wodą, zrobić palcami wgłębiania. Na wierzch wyłożyć karmelizowaną cebulę, doprawić. Ciasto jeszcze raz odstawić na godzinę, po czym piec w 240 C przez 12-15 minut (lub dłużej- zależy od piekarnika). Uwaga, bardzo łatwo przypalić cebulę na wierzchu, radzę często zaglądać do piekarnika :). Do zdjęcia znów zachował się skrawek ;).Koszt: ok. 4-4 , 50 zł.Organizator: Magdalena