Wykonanie
Puszyste
ciasto drożdżowe (o wyrazistym smaku, bo z dodatkiem
musztardy, z chrupiącą skórką) otula soczystą
białą kiełbaskę - taki posiłek może być i szybką przekąską, i daniem obiadowym. Pomyślałam też o dodaniu do ciasta
chrzanu zamiast
musztardy - w
sumie do wyboru, co kto woli :)Z tego samego ciasta można przygotować pyszne bułeczki, przepis TUTAJ :)




Składniki na 5 porcj i:1,5 szklanki
mąki pszennejok. 3/4 szklanki ciepłej
wody15 g. świeżych
drożdży1 łyżka suszonego
majeranku1 pełna łyżka słodkiej
musztardy (u mnie bawarska)duża szczypta
soli2 łyżki
oliwy5 niedużych, białych kiełbasek - wcześniej ugotowanych, schłodzonychDodatkowo :
mleko do posmarowania ciastaPrzygotowanie :Do miski przesiewam
mąkę, dodaję pokruszone
drożdże,
majeranek, szczyptę
soli i
musztardę. Zagniatając dolewam stopniowo
wodę, aż składniki się połączą - ciasto nie powinno być zbyt rzadkie. Dodaję
olej, wyrabiam 3-4 minuty, po czym przekładam ciasto na stolnicę, dzielę na 5 części i z każdej rozwałkowuję prostokąt ( wielkość w stosunku do
kiełbaski mniej więcej jak na zdjęciu). Na środku układam ponacinaną w kratkę
kiełbasę, nacinam ukośnie ciasto i paski na przemian zawijam na
kiełbaskę (jak warkocz). Tak przygotowaną porcję smaruję dokładnie
mlekiem.
Kiełbaski piekę ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Podaję z surówką.Przepis autorski.


