Wykonanie
Przygotowując sobie na śniadanie
białą kiełbaskę w cieście
musztardowym nie omieszkałam sprawdzić, jakie z tego ciasta wyjdą
bułki :) Przepis może być o tyle kuszący, że ciasto - choć
drożdżowe- wcale nie musi wyrastać, więc
bułki są ekspresowe. Bardzo dobre !



Składniki na 5-8 bułeczek :1,5 szklanki
mąki pszennej15 g. świeżych
drożdży1 pełna łyżka
musztardy bawarskiej (słodkiej)duża szczypta
soliok. 3/4 szklanki ciepłej
wody2 łyżki
oliwy1 łyżka ulubionych suszonych
ziółPrzygotowanie :Do miski przesiewam
mąkę, dodaję pokruszone
drożdże i
musztardę, dodaję też
zioła,
sól i stopniowo
wodę - aż składniki się połączą i da się je zagnieść. Dodaję
oliwę i przez kilka minut wyrabiam jednolite ciasto, po czym dzielę je na 5-8 części. Formuję z nich podłużne bułeczki, mocno nacinam je
ostrym nożem i piekę 25 minut w temperaturze 190 stopni C.Przepis autorski.