Wykonanie
Połączenie dość ostrej w smaku
rukoli z delikatnym ziemniaczanym
ciastem i
mięsem z nutką
cynamonu okazało się ciekawe. Lubię takie eksperymenty :)


Składniki :Na farsz :300 g .
mięsa z
łopatki wieprzowejsól,
pieprz,
liść laurowy,
majeranek, szczypta
cynamonu15-20 listków świeżej
rukoliNa pyzy :1/2 kg ugotowanych, przeciśniętych przez praskę
ziemniaków2 duże starte na drobnej tarce surowe
ziemniaki5-6 łyżek
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1
jajkosólNa sos :100 g.gęstego
jogurtu10 listków
rukoli1 łyżeczka
mąki pszennej1 łyżeczka
masła4-5 łyżek
mleka ( jeśli sos będzie za gęsty)szczypta
soliszczypta
cukru


Przygotowanie :Farsz :
Mięso kroję w kostkę i marynuję z
solą,
pieprzem,
liściem laurowym,
cynamonem i
majerankiem., zostawiam w lodówce na 2-3 godziny, po czym w małej ilości
wody , na wolnym ogniu gotuję do zupełnej miękkości. Warto to zrobić o dzień wcześniej.Rozdrabniam
mięso widelcem .Ciasto na pyzy :Surowe, starte
ziemniaki odciskam ; odciśnięty płyn odstawiam na kilka minut w miseczce- po jakimś czasie ostrożnie odlewam zebraną na górze
wodę, pozostawiając osadzoną
skrobię.Do miski wkładam gotowane i surowe
ziemniaki, dodaję
jajko,
skrobię, obie
mąki,
sól do smaku i zagniatam ciasto.Od razu dzielę je na spore kulki ( u mnie wielkości dużej
mandarynki), spłaszczam każdą, układam po kilka kawałków listków
rukoli, a na nią łyżeczkę
mięsa. Zawijam każdą kulkę, formując pyzę.Gotuję porcjami w lekko osolonej wodzie ( wrzucam na wrzątek) przez 12 minut od wypłynięcia.Sos :Miksuję
jogurt z
rukolą, dodaję
mąkę , dokładnie rozcieram . Podgrzewam w rondelku ciągle mieszając, aż powstanie gęsty sos. W razie potrzeby rozcieńczam
mlekiem. Doprawiam do smaku, na końcu dodaję
masło.Podaję pyzy odsmażone, z porcją sosu.Przepis autorski.