ßßß
Składniki placuszków:1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków1 szklanka mąki1 jajko lub 2 łyżki gęstego jogurtu1 dość gruba marchewsól, pieprzSkładniki sosu:20 g suszonych leśnych grzybów (dowolnych)1 marchewka1 cebula1 ząbek czosnku2 liście laurowe5 kulek ziarna angielskiego1 łyżka ciemnego sosu sojowegonatka pietruszkiolej do smażeniasól, pieprzgęsta śmietana lub jogurtPrzygotowanie:1. Sos:Grzyby moczę w rondelku przez 2 godziny (zalewam 1 i 1/2 szklanki gorącej wody), po czym wyjmuję pozostawiając wodę i siekam dość drobno. Grzybki z powrotem lądują w garnku razem z pokrojoną w półplasterki marchewką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim (zawsze je wyławiam po jakimś czasie, żeby ktoś nie miał niespodzianki). Gotuję na wolnym ogniu do miękkości.W międzyczasie smażę na 2 łyżkach oleju posiekaną w drobną kosteczkę cebulę i ząbek czosnku (tylko do zeszklenia, najlepiej pod przykryciem). Dodaję łyżkę mąki i nie rumieniąc podgrzewam chwilkę , po czym dodaję do wywaru (gdy grzyby i marchewka są zupełnie miękkie). Mieszając podgrzewam jeszcze chwilkę, aż sos zgęstnieje, doprawiam solą i pieprzem, i na końcu już nie gotując dodaję posiekaną natkę pietruszki. Sos gotow y.
2. Placuszki :Marchew (w całości) gotuję do miękkości, studzę. Kroję w plastry grubości ok .0,5 cm.Ziemniaki łączę w misce z pozostałymi składnikami, zagniatam ciasto. Przekładam na stolnicę, dzielę na części wielkości mandarynki, każdą lekko spłaszczam na dłoni, na środku układam plaster marchewki i listek pietruszki, a później sklejam brzegi tak by marchew schowała się w środku. Nadaję ładny kształt.
Ozdabiam placuszki, nacinając je lekko nożem. Gdy wszystkie są przygotowane smażę na niewielkie ilości tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
Podaję gorące z porcją sosu i łyżką gęstej śmietany.
