ßßß


S kładn iki :1 niewielka kapusta włoska0,5 szklanki kaszy bulgur40 dag wieprzowego mięsa mielonego z szynki6 dużych pieczarek1/2 czerwonej cebuli1 biała cebulaząbki czosnku1/2 łyżeczki płatków chili5 listków świeżej mięty ( posiekanych)5-6 listków mięty w całościsól, pieprz do smaku1 krążek sera pleśniowego ( u mnie camembert)1 duży obrany seler5 sporych ziemniaków1 łyżka masłaoliwa
Przygotowanie :Oddzielam 12 liści z kapusty i w garnku z wrzącą wodą obgotowuję je przez 6 - 8 minut, aż zmiękną . Gdy trochę ostygną ostrym nożem ścinam na płasko twarde części w każdym liściu.Ziemniaki gotuję do miękkości, ucieram z łyżką masła na puree.Selera kroję na plastry grubości ok. 0,5 cm i układam w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.Kaszę bulgur zalewam wrzącą wodą tak, by przykrywała ją leciutko ( kasza zmięknie i nasiąknie).Pieczarki siekam w cienkie półplasterki , cebulę w małą kostkę - smażę wszystko razem , nie rumieniąc ( tak, by cebula się zeszkliła). Czosnek siekam w cieniutkie plasterki.Wszystkie przygotowane tak składniki dodaję do mięsa, przyprawiam chili, pieprzem i solą ( nadzienie musi być dość pikantne ), dodaję posiekaną miętę, wyrabiam na masę..Na każdy liść układam porcję mięsa, spłaszczam ją i kładę kawałek sera pleśniowego,a potem opatulam go mięsem. Zwijam gołąbka :)Tak przygotowane gołąbki układam na selerze, skrapiam oliwą i posypuję chili. Naczynie przykrywam folią aluminiową.Piekę w piekarniku nagrzanym do 210 stopni ok. 1 godziny, po tym czasie zdejmuję folię i pozostawiam jeszcze na pół godziny w piekarniku, zmniejszając temperaturę do 180 stopni.Gołąbki wyjmuję, selera z dna naczynia miksuję blenderem , łączę z puree ziemniaczanym, zapiekam do uzyskania ładnego, złotego koloru.Podam danie z gęstym jogurtem.Przepis autorski.