Wykonanie



S kładn iki :1 niewielka
kapusta włoska0,5 szklanki
kaszy bulgur40 dag
wieprzowego mięsa mielonego z
szynki6 dużych
pieczarek1/2
czerwonej cebuli1 biała
cebulaząbki
czosnku1/2 łyżeczki
płatków chili5 listków świeżej
mięty ( posiekanych)5-6 listków
mięty w całości
sól,
pieprz do smaku1 krążek
sera pleśniowego ( u mnie
camembert)1 duży obrany
seler5 sporych
ziemniaków1 łyżka
masłaoliwa

Przygotowanie :Oddzielam 12 liści z
kapusty i w garnku z wrzącą
wodą obgotowuję je przez 6 - 8 minut, aż zmiękną . Gdy trochę ostygną
ostrym nożem ścinam na płasko twarde części w każdym liściu.
Ziemniaki gotuję do miękkości, ucieram z łyżką
masła na puree.
Selera kroję na plastry grubości ok. 0,5 cm i układam w posmarowanym
oliwą naczyniu żaroodpornym.
Kaszę bulgur zalewam wrzącą
wodą tak, by przykrywała ją leciutko (
kasza zmięknie i nasiąknie).
Pieczarki siekam w cienkie półplasterki ,
cebulę w małą kostkę - smażę wszystko razem , nie rumieniąc ( tak, by
cebula się zeszkliła).
Czosnek siekam w cieniutkie plasterki.Wszystkie przygotowane tak składniki dodaję do
mięsa, przyprawiam
chili,
pieprzem i
solą ( nadzienie musi być dość pikantne ), dodaję posiekaną
miętę, wyrabiam na masę..Na każdy liść układam porcję
mięsa, spłaszczam ją i kładę kawałek
sera pleśniowego,a
potem opatulam go
mięsem. Zwijam gołąbka :)Tak przygotowane gołąbki układam na
selerze, skrapiam
oliwą i posypuję
chili. Naczynie przykrywam folią aluminiową.Piekę w piekarniku nagrzanym do 210 stopni ok. 1 godziny, po tym czasie zdejmuję folię i pozostawiam jeszcze na pół godziny w piekarniku, zmniejszając temperaturę do 180 stopni.Gołąbki wyjmuję,
selera z dna naczynia miksuję blenderem , łączę z puree ziemniaczanym, zapiekam do uzyskania ładnego, złotego koloru.Podam danie z gęstym
jogurtem.Przepis autorski.