Wykonanie
5 dużych
ziemniaków300 g
mięsa mielonego wieprzowego5 dużych
pieczarek2
marchewki2
pomidory1
cebula2 ząbki
czosnkuoliwa do smażenia1 łyżeczka
masłasól,
pieprzłyżeczka suszonej
bazylii1
jajko2 łyżki
jogurtu naturalnegoZiemniaki gotujemy na półtwardo, po czym kroimy w grube plastryNa patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy pokrojoną
cebulę i posiekany
czosnek. Gdy
cebula się zeszkli dokładamy
mięso mielone.
Pieczarki, które zostały pokrojone w grube plastry podsmażamy ok 3 min.Na drugiej patelni roztapiamy
masło i wrzucamy pokrojoną w słupki
marchewkę, dusimy 5 min.
Pomidory myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
Jajko łączymy z
jogurtem,
solą,
pieprzem oraz
bazylią.Zapiekanka jest warstwowa: I warstwa -
ziemniaki, II warstwa -
mięso mielone, III warstwa -
pieczarki, IV warstwa -
marchewka, V warstwa -
pomidory, VI warstwa - masa jajeczna.Zapiekankę wstawiamy na 30 minut do piekarnika nastawionego na 200 stopni.