Wykonanie
Poziom trudności
Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum – najwartościowszej odmiany pszenicy. Dietetycy uważają, że
kasze i
makarony na bazie pszenicy durum są zdecydowanie zdrowsze niż te wyprodukowane ze zwykłej pszenicy, ponieważ posiadają więcej błonnika, witamin, pierwiastków mineralnych, i innych substancji, które korzystnie wpływają na organizm.
Kasza bulgur ma niski indeks glikemiczny i może być spożywana przez cukrzyków. Jest bardzo popularna w Turcji, gdzie robią z niej pilaw (bulgur pilavı). Jest świetna jako dodatek do wielu dań.Porcja dla 4-5 osóbSkładniki:1 łyżka
oliwy z oliwek1 pełna łyżeczka
masła1
cebula1 płaska łyżeczka
kurkumy½ łyżeczki
płatków chili¼ łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu1 pełna łyżeczka
soli10 listków
melisy (lub
mięty)250 g gruboziarnistej
kaszy bulgur (=1 szklanka o pojemności 300 ml)450 ml wrzącej
wodySposób przygotowania:W rondlu rozgrzać razem
oliwę i
masło, na tym podsmażyć obraną i drobno posiekaną
cebulę.
Do
cebuli dodać
kurkumę,
chili,
pieprz,
sól i zielone
zioła, smażyć przez 1 minutę.
Kaszę bulgur przepłukać na sicie, dodać do
cebuli, zamieszać i chwilę podsmażyć.
Zalać wrzątkiem, przykryć i gotować na malutkim ogniu przez 20 minut.
Zdjąć z ognia, zamieszać i odstawić na 5 minut do odpoczęcia. Podawać na gorąco.
Smacznego!