ßßß Cookit - przepis na Pikantny bulgur - My Blueberry Corner

Pikantny bulgur - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum – najwartościowszej odmiany pszenicy. Dietetycy uważają, że kasze i makarony na bazie pszenicy durum są zdecydowanie zdrowsze niż te wyprodukowane ze zwykłej pszenicy, ponieważ posiadają więcej błonnika, witamin, pierwiastków mineralnych, i innych substancji, które korzystnie wpływają na organizm. Kasza bulgur ma niski indeks glikemiczny i może być spożywana przez cukrzyków. Jest bardzo popularna w Turcji, gdzie robią z niej pilaw (bulgur pilavı). Jest świetna jako dodatek do wielu dań.
Porcja dla 4-5 osób
Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 pełna łyżeczka masła
1 cebula
1 płaska łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki płatków chili
¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 pełna łyżeczka soli
10 listków melisy (lub mięty)
250 g gruboziarnistej kaszy bulgur (=1 szklanka o pojemności 300 ml)
450 ml wrzącej wody
Sposób przygotowania:
W rondlu rozgrzać razem oliwę i masło, na tym podsmażyć obraną i drobno posiekaną cebulę.
Do cebuli dodać kurkumę, chili, pieprz, sól i zielone zioła, smażyć przez 1 minutę.
Kaszę bulgur przepłukać na sicie, dodać do cebuli, zamieszać i chwilę podsmażyć.
Zalać wrzątkiem, przykryć i gotować na malutkim ogniu przez 20 minut.
Zdjąć z ognia, zamieszać i odstawić na 5 minut do odpoczęcia. Podawać na gorąco.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/01/pikantny-bulgur