Wykonanie
Poziom trudności
Kasza bulgur może być podawana na 1001 sposobów, może się „przebierać w różne smaki” jak Szeherezada. Ta wersja jest najbardziej pasująca do arabskich dań.
Kmin i
mięta to bardzo intensywne aromaty i w kuchni arabskiej mają szczególne miejsce.Porcja dla 4-5 osóbSkładniki:1 czubata łyżka klarowanego
masła 2 łyżki
oliwy z oliwek1
cebula1 duży ząbek
czosnku lub 2 mniejsze1 łyżka
kminu rzymskiego1 łyżeczka
soli1 garść świeżych listków
mięty lub 1 łyżka suszonej
mięty250 g gruboziarnistej
kaszy bulgur (1 szklanka o pojemności 300 ml)450 ml wrzącej
wodySposób przygotowania:
Cebulę i
czosnek obrać i drobno posiekać.

W rondlu rozgrzać
masło, dodać
cebulę z
czosnkiem i podsmażyć.


Dodać
kmin rzymski i
sól, przesmażyć przez minutkę.
Kaszę bulgur przepłukać zimną
wodą, przełożyć do rondla, zamieszać.


Dodać
miętę.

Zalać wszystko wrzątkiem, przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut.

Wyłączyć, zamieszać i odstawić na 5 minut.

Podawać na gorąco.

Smacznego!