ßßß Cookit - przepis na Bulgur po arabsku

Bulgur po arabsku

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Kasza bulgur może być podawana na 1001 sposobów, może się „przebierać w różne smaki” jak Szeherezada. Ta wersja jest najbardziej pasująca do arabskich dań. Kmin i mięta to bardzo intensywne aromaty i w kuchni arabskiej mają szczególne miejsce.
Porcja dla 4-5 osób
Składniki:
1 czubata łyżka klarowanego masła 2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżeczka soli
1 garść świeżych listków mięty lub 1 łyżka suszonej mięty
250 g gruboziarnistej kaszy bulgur (1 szklanka o pojemności 300 ml)
450 ml wrzącej wody
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę z czosnkiem i podsmażyć.
Dodać kmin rzymski i sól, przesmażyć przez minutkę.
Kaszę bulgur przepłukać zimną wodą, przełożyć do rondla, zamieszać.
Dodać miętę.
Zalać wszystko wrzątkiem, przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
Wyłączyć, zamieszać i odstawić na 5 minut.
Podawać na gorąco.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/03/spanbulgur-po-arabsku